Tanczos Barna: Localitățile unde prezența urșilor a devenit o obișnuință vor deveni sigure doar în când vom termina cu inconștiența

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a comentat la Digi24 cazul celor doi turiști ucrainieni care s-au rănit încercând să fugă de o ursoaică și puiul ei. El spune că viața oamenilor trebuie protejată și că primarii au la dispoziție mijloace pentru a alunga animalele sălbatice.

„Localitățile ca Sinaia, Brașov, Băile Tușnad și alte zeci de localități din țară, unde prezența acestor animale sălbatice a devenit o obișnuință, vor deveni sigure doar în momentul în care vom termina cu inconștiența cu care tratăm pericolul.

Ursoaica nu a atacat, doar înțeleg că a alergat să-și apere puiul. O ursoaică, atunci când își apără puiul, omoară tot ce îi iese în cale. Dacă acești oameni n-ar fi avut șansa să sară gardul, probabil acum am fi vorbit despre decese.

Și primarii, și vânătorii, și medicii veterinari care pot interveni în aceste situații trebuie să conștientizeze riscul la care se expune omul. În orice secundă prezența acestor animale sălbatice în localități se poate transforma într-un pericol. Mă bucur extrem de mult că cei doi au scăpat, dar când omul ajunge între ursoaică și puiul ei, viața acestor persoane într-un pericol real.

Noi am pus la dispoziția primarilor baza legalp pentru a preveni asemenea situații. Ordonanța de urgență prevede o intervenție graduală care începe cu alungarea și relocarea. Orice primar care se află în situația domnului primar din Sinaia are obligația de a interveni preventiv în interesul siguranței cetățenilor și a turiștilor și să reloce aceste exemplare care înțeleg că se plimbă pe străzile din Sinaia de ani de zile. Eu nu pot să înțeleg, într-un moment în care viața acestor oameni a fost pusă în pericol să se pună problema dacă separăm ursoaica de pui, dacă sentimentele ursoaicei sau puiului sunt mai importante decât viața umană”, a declarat ministrul Mediului, la Digi24.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...