Țara UE care va impune taxe pe profiturile excesive ale companiilor energetice şi marilor bănci. România mai așteaptă

Publicat: 04 nov. 2022, 18:23, de Florentin Lucaniuc, în Internațional
Țara UE care va impune taxe pe profiturile excesive ale companiilor energetice şi marilor bănci. România mai așteaptă

Companiile energetice și băncile au făcut profituri fabuloase, în plini ani de criză pandemică și energetică. Chiar și așa, în România acestea fac legea și nu sunt supuse niciunei sancțiuni. Însă, alte state membre ale Uniunii Europene impun taxe pe profiturile excesive înregistrate de aceste corporații.

Camera inferioară a Parlamentului Cehiei a aprobat vineri impunerea unei taxe de 60% pe profiturile excesive ale companiilor energetice şi marilor bănci, sprijinind planurile Guvernului de la Praga de a folosi banii astfel obţinuţi pentru a finanţa măsuri de miliarde de euro destinate atenuării impactului creşterii preţurilor la energie, transmite Reuters.

Executivul se aşteaptă să obţină din această taxă aproximativ 85 miliarde de coroane cehe (3,40 miliarde de dolari) sau aproximativ 1,2% din PIB, în 2023, şi un nivel mai redus în 2024 şi în 2025. Taxa se va aplica asupra profiturilor care depăşesc 120% din nivelul mediu înregistrat în perioada 2018 – 2021 şi se va aplica pe lângă impozitul pe profit de 19%.

Taxa se va aplica din 2023, pentru o perioadă de trei ani, dar legea trebuie aprobată şi de Senat.

Şi alte state membre UE au anunţat taxarea profiturilor excesive ale companiilor din sectorul petrolului şi gazelor naturale, ca parte a măsurilor de urgenţă destinate să ajute consumatorii.

Guvernul de la Praga vrea să taxeze profiturile excesive ale firmelor din energie, cum ar fi compania de stat CEZ, şi ale băncilor, care au înregistrat creşteri ale profiturilor după ce Banca Centrală a Cehiei a majorat dobânzile pentru a contracara inflaţia. Pe lângă CEZ, vor fi afectate rafinăria ORLEN Unipetrol şi cele mai mari şase bănci ale ţării: CSOB, Ceska Sporitelna, Komercni Banka, UniCredit, Raiffeisenbank şi MONETA.

Câştigurile vor fi destinate finanţării măsurilor guvernamentale, cum ar fi plafonarea preţurilor la electricitate pentru gospodării şi micile companii, alături de sprijinul pentru industrie, care suferă de asemenea în urma majorării preţurilor la energie.