Tărâmul smochinelor, în România. Localitatea în care aproape toată lumea cultivă smochini

Publicat: 31 mai 2025, 16:50, de Ionut Jifcu, în LIFESTYLE , ? cititori
Tărâmul smochinelor, în România. Localitatea în care aproape toată lumea cultivă smochini
sursa foto: agro-business.ro

Localitatea Șvinița, aflată lângă Cazanele Dunării, este renumită pentru tradiția cultivării smochinelor, aproape fiecare familie având smochini, iar comunitatea organizează anual Festivalul Smochinelor pentru a celebra aceste fructe.

Smochini la tot pasul

În inima județului Mehedinți, în apropierea spectaculoaselor Cazane ale Dunării, se află un sat care a transformat smochinele într-un simbol al identității locale: Șvinița. Aici, aproape fiecare gospodărie are cel puțin un smochin în curte, iar unii localnici dețin adevărate livezi cu sute de arbuști roditori. Fructele dulci și parfumate au devenit o tradiție moștenită din generație în generație, iar viața comunității gravitează în jurul lor.

La începutul lunii septembrie, odată cu încheierea sezonului de cules, în Șvinița are loc Festivalul Smochinelor, o sărbătoare plină de gust și culoare, unde se îmbină tradiția cu bucuria culegerii roadelor. Gospodinele își etalează cu mândrie rețetele de dulceață, iar în cadrul festivalului se organizează chiar și un concurs pentru desemnarea celei mai gustoase dulcețuri de smochine. Tot cu acest prilej este aleasă și cea mai frumoasă tânără în costum popular sârbesc, etnie majoritară în sat.

Sfetozar Curici, fost inginer de mină și cultivator pasionat, povestește pentru evz.ro cum a început în 1989 să îngrijească o livadă cu peste 100 de smochini. Vindea dulceață în orașe precum Brașov sau Petroșani, iar recent a găsit piață și pentru fructele proaspete. Deși prețul unui kilogram este relativ mic, 2-2,5 lei, smochinele trebuie vândute rapid, fiind fructe sensibile și perisabile.

Smochinele – comori culinare

În bucătăriile localnicilor, smochinele nu sunt doar desert, ci adevărate comori culinare. Lina Dragotin, o gospodină respectată din Șvinița, explică rețeta tradițională de dulceață sârbească, în care smochinele sunt decojite și fierte atent până când siropul capătă consistența mierii.

„E un desert boieresc, se servește cu apă rece și e pentru musafiri”, spune ea cu mândrie.

Smochinul este atât de important pentru comunitate încât primăria a obținut finanțare externă pentru achiziția unui uscător de smochine, semn că această tradiție are și potențial economic.