Târg pescăresc cu gust de Deltă, în curtea Ministerului Agriculturii: preparate tradiționale, vinuri românești și voie bună

Publicat: 29 oct. 2025, 10:46, de Nitulescu Gabriel, în ECONOMIE , ? cititori
Târg pescăresc cu gust de Deltă, în curtea Ministerului Agriculturii: preparate tradiționale, vinuri românești și voie bună

Curtea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) se transformă, între 7 și 9 noiembrie 2025, într-un veritabil paradis culinar pentru iubitorii de pește și produse tradiționale românești.

Sub titlul „Târgul Pescăresc – voie bună și pește românesc”, evenimentul își propune să promoveze produsele autohtone din pescuit și acvacultură, dar și să readucă în prim-plan gusturile autentice ale Deltei Dunării.

Pește românesc, gastronomie locală și tradiții dobrogene

Târgul face parte dintr-o serie de inițiative prin care ministerul susține producătorii locali și încurajează consumul de produse agroalimentare românești, potrivit comunicatului transmis de MADR.

„Sectorul pescăresc are un potențial uriaș, iar obiectivul nostru este să-l valorificăm prin sprijin concret pentru producători și prin promovarea consumului de pește românesc. Târgul pescăresc reprezintă un pas important în direcția consolidării tradițiilor și a economiei locale”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin-Ionuț Barbu.

Vizitatorii vor găsi o ofertă diversificată de produse tradiționale: de la borș de pește, storceag, saramură, pește prăjit și pește la plită, până la delicatese precum midii, rapane, batog, zacuscă din pește și salate de icre. Atmosfera va fi completată de decoruri inspirate din obiceiurile pescărești dobrogene și de demonstrații culinare susținute de maeștri bucătari.

Producători din toată țara vin la București

Evenimentul va aduna în același loc cherhanale din Jurilovca, Sfântu Gheorghe, Murighiol și Sinoie, dar și branduri recunoscute precum Deltaica, Doripesco, Pescăria „La Drăgoi” sau Delicii pescărești Gura Portiței.

În premieră, la un târg organizat de MADR, vor participa și reprezentanți ai Zaga Zaga, resort supranumit „Delta Siretului”, care îmbină turismul și gastronomia cu activitățile piscicole. Vizitatorii vor putea degusta păstrăv și sturion din fermele proprii, preparate după rețete tradiționale.

Totodată, Ferma Piscicolă Botoșani și Păstrăvăria Bușteni vor aduce produse din păstrăv curcubeu, păstrăv somonat și alte sortimente din ape montane, fără conservanți sau aditivi. Cooperativa „Păstrăvul din Țara Ta” va completa oferta cu pește crescut sustenabil în ape curate.

Produse românești autentice și delicatese cu indicație protejată

Pe lângă preparatele pescărești, vizitatorii vor putea cumpăra zacuscă, creme, salate și specialități cu Indicație Geografică Protejată (IGP), precum Scrumbia afumată de Dunăre, Salata cu icre de știucă sau Plăcinta dobrogeană.

Alături de acestea, vor fi prezente și alte produse autohtone: mere de Voinești și sucuri naturale de la Livada lui Ilie, miere de Brăila de la Honey Loriana, fructe de cătină de la Eco Plant Cătină, precum și migdale românești de la producătorii din Jurilovca.

Pentru pasionații de gastronomie, nu vor lipsi vinurile românești de la Cramele Viișoara și Pietroasele, alese special pentru a acompania preparatele din pește.

Demonstrații culinare și atmosferă de sărbătoare

Evenimentul va fi animat de momente artistice și costume populare dobrogene, iar vizitatorii vor putea urmări demonstrații de gătit pe loc, susținute de bucătari care vor recrea gustul autentic al Deltei. Restaurantul „Victorița Pescărița” va găti live o varietate de preparate din pește, iar Papa D La Mare va aduce fructe de mare și rețete mediteraneene reinterpretate în stil românesc.

Atmosfera promite să fie una de sărbătoare, în care gastronomia tradițională, cultura și meșteșugurile locale se îmbină armonios.

MADR: „Susținem identitatea gastronomică românească”

Prin organizarea Târgului Pescăresc, MADR își reafirmă angajamentul de a sprijini sectorul piscicol și de a promova produsele românești.

„Ne dorim ca bucureștenii și toți cei care ne trec pragul să redescopere gusturile autentice, să înțeleagă efortul producătorilor locali și să aprecieze identitatea gastronomică românească. Este o formă de a crea o punte între tradiție și consumatorul modern”, se arată în comunicatul ministerului.

Târgul va fi deschis zilnic, între orele 10:00 și 20:00, în curtea Ministerului Agriculturii din Bulevardul Carol I nr. 2-4, iar intrarea va fi liberă. Evenimentul promite trei zile de degustări, descoperiri culinare și voie bună, cu aromă autentică de pește românesc și spirit dobrogean.