Țările NATO se pregătesc să întărească răspunsul la atacurile hibride ale Rusiei

Publicat: 15 iun. 2024, 18:02, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Țările NATO se pregătesc să întărească răspunsul la atacurile hibride ale Rusiei

Țările NATO intenționează să ia măsuri pentru a-și înăspri răspunsul după un val fără precedent de atacuri hibride în Europa desfășurate de Rusia, a declarat, joi, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

Miniștrii apărării, reuniți joi și vineri la Bruxelles, vor discuta măsuri specifice pentru a face față „campaniei de activități ostile împotriva aliaților NATO conduse de Rusia”, a declarat Stoltenberg în fața presei. „Am avut câteva exemple de sabotaj, incendiere, atacuri cibernetice și dezinformare”, a spus el înainte de începerea reuniunii.

Cele 32 de țări NATO vor lucra la „opțiuni” de răspuns la aceste atacuri hibride, inclusiv o mai mare partajare a informațiilor, consolidarea protecției infrastructurii esențiale (energie, telecomunicații etc.) și măsuri de „restricție” împotriva agenților ruși, a adăugat el.

Mai multe țări NATO au denunțat creșterea atacurilor hibride. Polonia, de exemplu, dorește să restricționeze circulația diplomaților ruși pe teritoriul său, după arestarea mai multor persoane suspectate de sabotaj în favoarea Rusiei.

NATO suspectează Rusia că urmărește să răspândească frica, să semene discordie și să încerce să submineze sprijinul aliaților pentru Ucraina. „Acțiunile Rusiei nu ne vor împiedica să continuăm să sprijinim Ucraina”, a subliniat Stoltenberg în acest context.