Secretarul general al ONU: Țările trebuie să ia măsuri concrete în următoarele zile

Publicat: 17 dec. 2021, 16:45, de Laura Macovei, în ESENȚIAL , ? cititori
Secretarul general al ONU: Țările trebuie să ia măsuri concrete în următoarele zile

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a îndemnat ţările lumii să dea dovadă de mai multă ambiţie în ceea ce privește vaccinarea populației, informează AFP.

Potrivit lui Guterres, obiectivul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), este ca fiecare ţară din lume să vaccineze 40% din populaţia sa până la sfârşitul lui decembrie şi 70% până la mijlocul lui 2022. Din păcate, acesta nu va putea fi atins.

Ţările trebuie să ia măsuri concrete în următoarele zile pentru a avansa mai mult spre obiectivul mondial de 40% al OMS şi a fi mai ambiţioase în eforturile lor de a atinge 70% din populaţie în toate ţările până la mijlocul lui 2022”, a spus el în timpul unei întâlniri online cu mass-media.

Nu putem învinge o pandemie în mod necoordonat. COVID-19 nu va dispărea şi devine clar că doar vaccinurile nu vor permite eradicarea pandemiei”, a mai spus secretarul general al ONU.

Însă, cu câteva zile înainte de data limită, 98 de ţări nu au fost în măsură să-şi atingă acest obiectiv de sfârşit de an. 40 de ţări nici măcar nu au putut să vaccineze 10% din populaţia lor. În ritmul actual, Africa nu va atinge pragul de 70% înainte de august 2024. Inechitatea în privinţa accesului la vaccinuri oferă variantelor (de COVID-19) timp pentru a se dezlănţui, distrugând sănătatea persoanelor”, a denunţat secretarul general al ONU.