Tarom primește ajutor de stat, aprobat de Comisia Europeană. Care este suma și sub ce formă va fi oferită

Comisia Europeană a decis că o măsură de ajutor din partea României în valoare de 1,9 milioane de euro pentru compania aeriană Tarom este în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Comisia Europeană a aprobat ajutorul financiar destinat despăgubirii transportatorului aerian pentru pagubele suferite în perioada pandemiei de coronavirus.

„Măsura este destinată să despăgubească operatorul aerian pentru pagubele suferit pe 14 rute în perioada 1 iulie-31 decembrie 2020 din cauza pandemiei de coronavirus și a restricțiilor de călătorie impuse de România și alte țări pentru a opri răspândirea virusului”, a precizat Comisia Europeană într-un comunicat.

Aceste despăgubiri vin după o altă măsură aprobată de Comisia Europeană la data de 2 octombrie 2020, care era destinată să despăgubească Tarom pentru pagubele înregistrate în perioada 16 martie-30 iunie 2020.

Va lua forma unei injecții de capital

Din cauza restricțiilor impuse pentru limitarea pandemiei, Tarom a înregistrat o scădere semnificativă a traficului și a profitabilității în perioada menționată.

Ajutorul de stat va lua forma unei injecții de capital.

Comisia a analizat măsura în temeiul articolului 107 alineatul (2) litera (b) din TFUE, care îi permite Comisiei să aprobe măsurile de ajutor de stat acordate de statele membre pentru a despăgubi anumite întreprinderi sau anumite sectoare (sub formă de scheme) pentru daunele cauzate în mod direct de evenimente extraordinare. Comisia consideră că măsura adoptată de România va acoperi pagubele care au legătură directă cu pandemia de coronavirus.

De asemenea, Comisia a constatat că măsura este proporțională, deoarece compensația nu depășește ceea ce este necesar pentru acoperirea daunelor. Din aceste motive, Comisia a ajuns la concluzia că măsura românească este în linie cu prevederile UE privind ajutoarele de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...