Taxa pe tutun – o nouă sursă de venit pentru UE?

Publicat: 10 iul. 2025, 14:44, de Patrisia Brătan, în ACTUALITATE , ? cititori
Taxa pe tutun - o nouă sursă de venit pentru UE?
sursa foto: Pixabay

Taxa pe tutun, un nou experiment pe care Comisia Europeană îl analizează pentru a crește veniturile bugetului Uniunii Europene. Această măsură ar putea sprijini finanțarea noilor priorități, precum apărarea, însă se confruntă cu opoziție puternică din partea industriei și a unor state membre.

Se încearcă taxa pe tutun

Uniunea Europeană caută noi surse de finanțare pentru următorul său buget pe termen lung. Un document guvernamental german arată că o taxă pe produsele din tutun este una dintre opțiunile luate în considerare. Această idee apare într-un raport al Biroului German de Relații Internaționale din Bruxelles.

În documentul respectiv este menționat se pot încerca noi surse de resurse proprii, cum ar fi taxe pe deșeuri electronice sau tutun. În prezent, bugetul UE este finanțat în principal prin contribuțiile statelor membre și taxele vamale. Cu toate acestea, nevoile crescute pentru priorități precum apărarea fac necesară găsirea unor venituri suplimentare.

Comisarul UE responsabil cu taxarea, Wopke Hoekstra, susține ideea creșterii taxelor pe tutun. El preferă această opțiune în locul suprasolicitării Sistemului de Comercializare a Emisiilor. Propunerea oficială pentru revizuirea Directivei privind Accizele la Produsele din Tutun ar putea include o creștere de 139% a taxei pe țigări. Propunerea va fi discutată luna aceasta, apoi va fi prezentată în toamnă.

Taxa care ar putea încuraja piața neagră

Statele membre UE aplică deja accize și TVA pe produsele din tutun, însă nu este clar dacă Comisia dorește o taxă suplimentară la nivelul întregii Uniuni. O astfel de taxă ar funcționa similar cu ETS, direcționând veniturile direct către bugetul UE. Industria tutunului avertizează că majorarea taxelor ar putea încuraja piața neagră și ar reduce veniturile naționale. Astfel, fondurile disponibile pentru bugetul blocului vor fi afectate.

Din punct de vedere politic, revizuirea TED va avea nevoie de unanimitate pentru adoptare, iar unele state membre, printre care Grecia, Italia, România și Bulgaria, s-au pronunțat împotriva modificărilor. Totuși, dacă măsura va fi legată de viitorul buget european, contextul politic s-ar putea schimba.

Este o modalitate de a forța statele membre să crească taxele pe tutun fără a revizui TED”, a declarat pentru Euractiv o sursă familiarizată cu politica privind tutunul.