Teama care macină omenirea dintotdeauna: Frica de ace și seringi! Cum se combate

Publicat: 10 nov. 2021, 05:00, de Eliza Popa, în LIFESTYLE , ? cititori
Teama care macină omenirea dintotdeauna: Frica de  ace și seringi! Cum se combate

Potrivit studiilor și analizelor, teama și fobia de ac reprezintă provocări cu care sistemul medical mondial s-a confruntat dintotdeauna. Spre exemplu, un studiu realizat de americani în 2008 releva faptul că “19% dintre adulți nu au făcut vaccinul anti tuberculoză și 20% nu l-au făcut pe cel anti-tetanos din cauza fricii de injecție”.

Frica de ace apare frecvent în populația din întreaga lume, cu o prevalență mai mare la copii, adolescenți și femei. Teama de ace este frecventă la pacienții care necesită îngrijire preventivă…”, concluzionează studiul citat.

Odată cu pandemia și apariția vaccinurilor, autoritățile au încercat să convingă populația să se vaccineze, lăsând decizia la nivelul individului, dar succesul a fost limitat. Frica de ace sau de înţepături este cunoscută sub numele oficial de tripanofobie, definita ca fiind frica extrema de procedurile medicale care implica injectii sau ace. Uneori e denumita si aichmofobie, belonefobie sau enetofobie. Acesti termeni denota, in general, frica de ace sau de obiecte ascutite, in timp ce tripanofobia include si aspectul medical al fricii. Tripanofobia este denumita in mod obisnuit fobia acului.T ripanofobia a fost recunoscuta in 1994 ca fobie specifica. Intr-un studiu comunitar canadian efectuat pe 449 de femei

Psihologii spun că această fobie este observată mai ales la copii, dar şi la adulţi. Netratată, ea se poate agrava în timp şi poate duce chiar la dificultăţi în derularea activităţilor de zi cu zi.

Respirați profund!

Conform studiilor de specialitate, se pare că nu mai puţin de 10% din populaţia Globului suferă de ”aichmofobie”, frica de seringi, ace sau de înţepături. Potrivit experților, există diverse strategii de a combate această fobie. Cum ar fi să practicați respirația profundă, să încercați atenția și meditația, să vă distrageți atenția, să vă desensibilizați, potrivit psycom.net. De asemenea, mai este recomandat sprijinul pacientilor cu fobie de ac, care poate include ajutarea pacientului să-și confrunte treptat frica, predarea tehnicilor de relaxare, învățarea modului de provocare a gândurilor negative care vin împreună cu frica ș.a.m.d.

Pe de altă pate, în ceea ce privește românii, mulți au încredere mai mult în pastile decât în vaccinuri. În afara fobiei tocmai menționată, care afectează unii oameni de pe întreaga planetă, în cazul românilor e vorba și despre ceva „specific”. „Poate fi faptul că românii nu au încrede în stat. Vaccinul e recomandat de autoritățile statului și orice altă variantă poate părea mai bună. Sunt oameni conștienți că boala există, dar din cauza imaginii proaste pe care o au despre vaccin, decid să apeleze la alte mijloace care poate să le ofere imunitatea vaccinului. Încrederea se poate câștiga prin implicarea mai multor medici de familie. Există un mijloc de a comunica cu toată populația, dar nu a fost folosit eficient până acum”, este de părere psihologul Barbu Mateescu.