Țeapa pe care doi fermieri din Buzău au dat-o multor români. Cu ce soluție stropeau legumele care ajungeau chiar și pe rafturile BIO din supermarketuri

Doi fermieri din Buzău foloseau substanțe toxice pentru a forța coacerea accelerată a legumelor. Acestea erau vândute ca legume BIO.

Polițiștii buzoieni anchetează acum trei bărbați, dintre care doi fermieri, care au pus în vânzare substanţe toxice cu scopul de a fi folosite pentru coacerea forţată a legumelor din solarii, precum şi legume stropite cu amestecuri chimice, de până la 8 ori mai concentrate faţă de limita admisă în UE.

Țeapa pe care doi fermieri din Buzău au dat-o multor români

Legumele cultivate de aceștia folosind substanțele ilegale ajungeau în depozite en-gros care aveau contracte cu mai multe hypermarketuri, au precizat, pentru AGERPRES, surse apropiate anchetei.

În urma mai multor percheziții, organizate în județele Buzău și Ilfov, a fost depistat în flagrant un bărbat care transporta sute de recipiente cu substanțe chimice provenite din Turcia, au informat reprezentanții Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Buzău.

Citeste si Roșia otrăvită: 70 de producători din mai multe județe ar fi folosit substanțe toxice pentru coacere forțată  

“Poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (AESP) din Buzău, cu sprijinul poliţiştilor din Giurgiu, au depistat în flagrant delict un bărbat, din Ilfov, în timp ce transporta 200 de sticle şi 210 pungi ce conţineau substanţe toxice şi produse de protecţia plantelor neomologate în România.

Din investigaţii, a reieşit că acestea ar fi fost introduse în ţară, ilegal, în urmă cu puţin timp. În urma activităţilor, au fost descoperite şi ridicate 204 kilograme şi 356 de litri de substanţe toxice şi de protecţia plantelor neomologate, din care 16 kilograme şi 58 de litri de produse, cu termenul de valabilitate expirat”, a precizat IPJ Buzău.

Citeste si Surpriză în scandalul roșiilor de la Buzău: Trei producători cercetați și nu doi. DAJ cere lămuriri procurorilor

Legumele ajungeau pe rafturile BIO din supermarketuri

Sursele apropiate anchetei au mai dezvălui că una dintre persoane se ocupa de procurarea substanțelor respective care aveau o concentrație mai mare faţă de cea admisă în Uniunea Europeană.

Ceilalți doi membri ai grupării, agricultori din comuna Glodeanu Sărat, având ca scop comercializarea legumelor în perioada când prețul acestora este mai ridicat, creşteau gradual saturaţia soluţiei cu până la de 8 ori mai mult pentru a forţa coacerea legumelor într-un timp cât mai scurt, conform Fanatik.ro.

Odată coapte, legumele din solarii erau vândute în en-grosuri aflate în relaţii contractuale cu hipermarketuri. În acest fel au fost descoperite cazuri în care legumele coapte forțat ajungeau la raft în categoria produselor BIO.

“În baza mandatelor de aducere, persoanele bănuite, un bărbat, din Ilfov şi doi bărbaţi din Buzău, cu vârste cuprinse între 21 şi 52 de ani, au fost conduse la sediul IPJ Buzău pentru continuarea cercetărilor.

În cauză, se continuă cercetările pentru comiterea infracţiunilor de producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, trafic de produse sau substanţe toxice, contrabandă calificată şi neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, fapte prevăzute şi pedepsite de O.U.G. 195/2005 privind protecţia mediului şi Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal”, au mai informat reprezentanţii IPJ Buzău.

Citește și Producătorii de legume în spații protejate, monitorizați la sânge. Amenințarea lui Petre Daea

19 COMENTARII

 1. Orice produs vegetal ori animaldeclarat BIO ar trebui testat in laborator de analize si apoi vandut.- lapte, iaurt, legume, fructe, siropuri, sucuri, etc. Vandut cu eticheta de verificare. Dar pana acolo multe otravuri vom mai manca. Daea ce face ca ministru, sta oe camp si mangaie oaia ?!!! Dar ministrul sanatatii, Rafila, ce face, se plimba prin Cuba si alte tari ?!!!

 2. Toți aveți dreptate ,, pentru- că e Romîn ” dar nici unu nu vați întrbat ce se întîmplă cu sutele de Tiruri care intră pe teritoriul Țării ,, din Turcia ” sunt afaceri de la ,,VÎRF” pînă la supermachet . Să vedeți acolo Pesticide și otravă . Ăștia au căzut că Fraerii .MAFIA Turcească e sus sus de tot .

 3. Pe cand astfel de controale si in alte judete…de exemplu, in Constanta…!!! O astfel de problema aduce atingere sigurantei nationale, prin efectele extinse asupra populatiei tarii ! Ne mai miram de ce sunt atatea cazuri de cancer sau atat de multe infarcturi…!!!

 4. Nenorociții ăștia de așa ziși tărani, cu legumele lor „bio” să fie băgați la pușcărie și obligați să mănânce totul bio, inclusiv căcat. Se plâlng toată ziua cât de mult muncesc ei să păcălească orășenii.

 5. Necesar reînființarea în piețe a punctelor de lucru Sanitar-veterinare, care controlau si verificau zilnic, calitatea produselor și avizau punere în vizare a tuturor celor controlate. BUN PENTRU CONSUM…

 6. Crede-ti ca se va elimina folosirea in exces a toxicelor in agricultura ?
  Cati oameni si in special copii s-au inbolnavit de boli foarte grave, datorita consumului de fructe si legume contaminate !

 7. Urgent trebuie înființarea laboratoarelor pentru verificarea fructelor, legumelor, brânzeturi,etc in toate piețele.Asa era înaintea anilor 1990 dar pe parcurs au fost desființate.
  Ministrul Agriculturii și Ministrul Sănătății ar trebuii să se ocupe foarte urgent de acest lucru.

 8. Domnilor miniștrii dacă veți face scest lucru, veți avea de câștigat, toată lumea de bună credință vă vor vota.Avem copii,nepoți noi suntem pensionari și vrem să nu mai fie otrăviți.
  Vă mulțumim, așteptăm.

 9. Și în industria preparării mezelurilor se practică astfel de nenorociri cu bună știință. Firma Cris-Tim introduce substanțe chimice periculoase în Salamul de Vară. Pe eticheta produsului mai sus menționat sunt trecute următoarele;Caragenan E 407, Carmine E 120, Nitrit de Sodiu E 250,substanțe interzise în Europa,pentru că provoacă cancer și alte boli.

 10. Pe când încep controale drastice și asupra produselor importate din Turcia ,Olanda,Italia,Franța ,Germania,produse ce se comercializate în marile super marke-urile de la noi?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...

Ce baroni locali PSD ar dispărea după reforma Ciolacu

Reforma propusă de liderul PSD, Marcel Ciolacu, a stârnit discuții aprinse în rândul baronilor locali ai PSD. Vezi lista celor 20 de baroni locali...