„Tehnologia actuală e diferită de cea de la Cernobîl”: John Wagner, despre micul reactor nuclear amplasat în Dâmbovița

Publicat: 08 iul. 2022, 20:00, de Eliza Popa, în News , ? cititori
„Tehnologia actuală e diferită de cea de la Cernobîl

România este pe cale să dezvolte o tehnologie nucleară cu reactoare mici, care să-i asigure independența energetică și, mai mult decât atât, siguranța pe termen lung, potrivit specialiștilor în domeniu. 

John Wagner, directorul Laboratorului Naţional Idaho, a vorbit la Antena 3 despre modul în care ţara noastră va deveni o forţă în energie nucleară, în Europa de Est.

Statele Unite reprezintă principala entitate care asigură consultanța tehnică pentru dezvoltarea programului de reactoare nucleare mici, iar România este prima țară europeană care poate beneficia de acest program american.

Dr. John Wagner spune că în România avem Comisia Națională a Activității Nucleare, care se va ocupa de toate cerințele de siguranță. Absolut orice proiect trebuie să respecte aceste cerințe, a punctat el.

Ştim că este o dorință puternică acestei țări să ajungă la siguranță energetică, dar de asemenea și să reducă amprenta de carbon, folosind energii mai curate„, a spus Wagner la Antena 3.

Ar putea începe în 2029

Operațiunile unui reactor de mici dimensiuni ar putea începe în anul 2029„, a precizat el. De asemenea, Wagner a mai adăugat în emisiunea menționată că „tehnologia actuală e diferită de cea de la Cernobîl”.

România, prin Nuclearelectrica, va face astfel primii pași spre implementarea, în acest deceniu, a primei centrale electrice NuScale din Europa cu 6 module.

Nuclearelectrica și NuScale au organizat miercuri o întâlnire de lucru cu autoritățile din județul Dâmbovița, Doicești și localitățile învecinate, în urma anunțului făcut de președintele Biden de alocare a unui grant în valoare de 14 mil. dolari pentru programul de dezvoltare a reactoarelor modulare mici

La întâlnire au participat: Cosmin Ghiță, Director General la Nuclearelectrica, Dr. Ing. Dan Șerbănescu, Inginer Nuclear la Nuclearelectrica, Aleshia Duncan, Asistență Adjunctă a Secretarului pentru Politică și Cooperare Internațională în Domeniul Energiei Nucleare, Biroul pentru Energie Nucleară, Departamentul de Energie al SUA, Dr. Mike Goff, Consilier Senior, Biroul de Energie Nucleară, Departamentul de Energie al SUA, Dr. Billy Valderrama, Consilier Senior, Biroul de Energie Nucleară, Departamentul de Energie al SUA, John Hopkins, Președinte și Director General, NuScale Power, Thomas Mundy, Președinte, Servicii și Livrare VOYGR™, NuScale Power, Dr. John Wagner, Director Laborator, Laboratorul Național Nuclear din Idaho, precum și autoritățile din Județul Dâmbovița, Doicești și localitățile învecinate comunei Doicești.

Întâlnirea de lucru a avut ca obiectiv prezentarea către autorități a caracteristicilor tehnologiei NuScale, a siguranței acesteia și a etapelor de dezvoltare, a stadiului proiectului din SUA, aflat în prezent în faza de dezvoltare în Idaho, precum și a etapelor Studiilor de inginerie și proiectare pentru proiectul SMR din România.