„Tehnologia actuală e diferită de cea de la Cernobîl”: John Wagner, despre micul reactor nuclear amplasat în Dâmbovița

România este pe cale să dezvolte o tehnologie nucleară cu reactoare mici, care să-i asigure independența energetică și, mai mult decât atât, siguranța pe termen lung, potrivit specialiștilor în domeniu. 

John Wagner, directorul Laboratorului Naţional Idaho, a vorbit la Antena 3 despre modul în care ţara noastră va deveni o forţă în energie nucleară, în Europa de Est.

Statele Unite reprezintă principala entitate care asigură consultanța tehnică pentru dezvoltarea programului de reactoare nucleare mici, iar România este prima țară europeană care poate beneficia de acest program american.

Dr. John Wagner spune că în România avem Comisia Națională a Activității Nucleare, care se va ocupa de toate cerințele de siguranță. Absolut orice proiect trebuie să respecte aceste cerințe, a punctat el.

Ştim că este o dorință puternică acestei țări să ajungă la siguranță energetică, dar de asemenea și să reducă amprenta de carbon, folosind energii mai curate„, a spus Wagner la Antena 3.

Ar putea începe în 2029

Operațiunile unui reactor de mici dimensiuni ar putea începe în anul 2029„, a precizat el. De asemenea, Wagner a mai adăugat în emisiunea menționată că „tehnologia actuală e diferită de cea de la Cernobîl”.

România, prin Nuclearelectrica, va face astfel primii pași spre implementarea, în acest deceniu, a primei centrale electrice NuScale din Europa cu 6 module.

Nuclearelectrica și NuScale au organizat miercuri o întâlnire de lucru cu autoritățile din județul Dâmbovița, Doicești și localitățile învecinate, în urma anunțului făcut de președintele Biden de alocare a unui grant în valoare de 14 mil. dolari pentru programul de dezvoltare a reactoarelor modulare mici

La întâlnire au participat: Cosmin Ghiță, Director General la Nuclearelectrica, Dr. Ing. Dan Șerbănescu, Inginer Nuclear la Nuclearelectrica, Aleshia Duncan, Asistență Adjunctă a Secretarului pentru Politică și Cooperare Internațională în Domeniul Energiei Nucleare, Biroul pentru Energie Nucleară, Departamentul de Energie al SUA, Dr. Mike Goff, Consilier Senior, Biroul de Energie Nucleară, Departamentul de Energie al SUA, Dr. Billy Valderrama, Consilier Senior, Biroul de Energie Nucleară, Departamentul de Energie al SUA, John Hopkins, Președinte și Director General, NuScale Power, Thomas Mundy, Președinte, Servicii și Livrare VOYGR™, NuScale Power, Dr. John Wagner, Director Laborator, Laboratorul Național Nuclear din Idaho, precum și autoritățile din Județul Dâmbovița, Doicești și localitățile învecinate comunei Doicești.

Întâlnirea de lucru a avut ca obiectiv prezentarea către autorități a caracteristicilor tehnologiei NuScale, a siguranței acesteia și a etapelor de dezvoltare, a stadiului proiectului din SUA, aflat în prezent în faza de dezvoltare în Idaho, precum și a etapelor Studiilor de inginerie și proiectare pentru proiectul SMR din România.

2 COMENTARII

 1. Un titlu de doi bani. „Tehnologia actuală e diferită de cea de la Cernobîl” un articol scris de un om necalificat?

  Citeste informatia:
  Reactoarele nucleare modulare mici „abordează criza climatică cu energie curată”
  „România are potențialul de a găzdui prima desfășurare a SMR-urilor în Europa”, a adăugat declarația comună, referindu-se la Reactoarele Modulare Mici (SMR). În martie 2019, Nuclearelectrica și NuScale au semnat împreună un Memorandum de Înțelegere cu privire la schimbul de informații tehnice și de afaceri cu privire la tehnologia nucleară a NuScale, cu un impuls reciproc spre evaluarea dezvoltării, acordării de licențe și construirii unui SMR NuScale în țară, potrivit un raport de la World Nuclear News . O declarație a Casei Albe privind acordul comercial a spus că acesta va implica construirea unei centrale cu șase module, proiectată de NuScale. Și această întreprindere va genera „peste 3.700 de locuri de muncă în SUA și România, cu potențialul de a crea 30.000 de locuri de muncă în SUA și România pe măsură ce proiectul crește”.site-ul oficial al executivului .
  https://ro.usembassy.gov/u-s-romania-cooperation-on-small-modular-reactors-fact-sheet/

 2. „Nuclearul nu ar trebui să fie doar despre tehnologiile pe care le avem astăzi, ci și despre tehnologiile pe care dorim să le construim în 30, 40 sau 50 de ani”.
  De ce ar trebui să vă pese de reactoarele nucleare mici?
  O centrală experimentală de energie de fuziune ar putea veni într-un oraș din apropierea dvs.
  Fuziunea nucleară nu mai este science-fiction.
  Systems, General Fusion și multe alte entități din întreaga lume se apropie de a aduce tehnologia SF de odinioară în coloana vertebrală infrastructurală a comerțului din lumea reală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Austria este una dintre țările care se opune ca România să adere la spațiul Schngen SURSA FOTO: https://www.schengenvisainfo.com/

Ce a cerut Austria ca România să intre în Spațiul Schengen

Refuzul categoric al Austriei de a intra România în Spațiul Schengen ascunde o mulțime de interese economice și financiare uriașe. Potrivit informațiilor noastre provenite din...