Temperaturi apropiate de normalul perioadei în aproape toate regiunile ţării, în următoarele patru săptămâni (prognoză)

Publicat: 04 sept. 2022, 15:21, de Ziarul Puterea, în ACTUALITATE , ? cititori
Temperaturi apropiate de normalul perioadei în aproape toate regiunile ţării, în următoarele patru săptămâni (prognoză)
Prognoza meteo

Valorile termice se vor situa uşor peste cele specifice pe parcursul săptămânii viitoare în extremitatea de vest a ţării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale, potrivit estimărilor realizate de ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată pentru următoarele patru săptămâni, publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Regimul pluviometric va fi excedentar în perioada 5 – 12 septembrie în regiunile vestice, nord-vestice şi centrale, iar în rest va avea o tendinţă spre deficit.

În săptămâna 12 – 19 septembrie 2022, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări, iar cantităţile de precipitaţii vor fi în general excedentare în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele estice, nordice şi centrale.

Estimările pentru săptămâna 19 – 26 septembrie 2022 arată temperaturi medii în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile şi un regim pluviometric apropiat de cel normal pentru acest interval, la nivelul întregii ţări.

În ultima săptămână de prognoză, 26 septembrie – 3 octombrie 2022, mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru această perioadă vor fi în general apropiate de cele normale, în cea mai mare parte a ţării.

Estimările meteorologice pentru cele patru săptămâni menţionate sunt realizate de către ECMWF, iar media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii este realizată comparativ cu media perioadei 2002 – 2021.

ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.