Temperaturi de vară în acest weekend. Elena Mateescu, director ANM: ”Valori cu mai mult de 10 grade peste ceea ce ar fi normal” EXCLUSIV

Publicat: 29 mart. 2024, 10:27, de Cezar Andrei, în ACTUALITATE , ? cititori
Temperaturi de vară în acest weekend. Elena Mateescu, director ANM: ”Valori cu mai mult de 10 grade peste ceea ce ar fi normal” EXCLUSIV
Temperaturi de vară în acest weekend

De la vreme rece, direct la temperaturi de vară! Weekend-ul acesta vom avea parte de o vreme frumoasă în zonele de sud, sud-est și est ale țării. Valorile din termometre vor urca până la 27-28 de grade Celsius.

În ultimele zile ale primei luni de primăvară se vor înregistra temperaturi record, a anunțat în exlcusivitate pentru Puterea.ro directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu. Temperaturile în zonele menționate anterior vor fi cu până la 10 grade Celsius mai mari decât normalul acestei perioade.

”Din punct de vedere termic, o vreme frumoasă la acest sfârșit de săptămână. Deja ne apropiem astăzi de pragul unei zile de vară, 25 de grade Celsius în partea de sud a țării. Mâine și duminică, în ultimele zile ale primei luni din această primăvară, cu siguranță valorile de temperaturi vor putea depăși 27-28 de grade Celsius, valori cu mai mult de 10 grade peste ceea ce ar fi normal pentru această perioadă din calendar.”, a declarat Elena Mateescu.

”Vom vorbi pentru 30 și 31 martie de posibilitatea să înregistrăm recorduri la nivelul valorilor zilnice, fie că vorbim de temperaturi minime, fie că vorbim de temperaturi maxime”, a completat specialistul.

Temperaturi record în acest weekend. Ce ne așteaptă în aprilie

Și în prima săptămână a lunii aprilie temperaturile se vor încadra în același registru. Media săptămânală va fi cu 5 grade Celsius mai mare decât normalul perioadei, a anunțat specialistul.

”Chiar și debutul lunii aprilie, păstrează semnalul unui regim de temperaturi mai ridicat. Chiar primele zile același ecart specific și similar cu sfârșitul lunii martie, adică valori la scara întregii țări între 10 până la 27, posibil 28 de grade Celsius. De altfel, actualizarea estimărilor pentru cea de-a doua lună de primăvară ne arată un semnal pentru intervalul 1-8 aprilie cu un regim de temperaturi în medie mai ridicat la nivelul întregii țări cu cele mai mari abateri. Vorbim de abateri la nivelul temperaturilor medii săptămânale mai mari de 4,5-5 grade Celsius, în special în partea de sud, sud-est și est a țării și un deficit de precipitații.”, a precizat directorul ANM.

Cod galben de vânt în mai multe regiuni din țară

Totodată, a fost emisă o avertizare cod galben de vânt puternic pentru mai multe zone ale țării. La munte, rafalele vor atinge chiar și 90 km/h.

”Vorbim de un cod galbem valabil pentru zona Moldovei, dar și partea de est a Transilvaniei, partea de nord-vest a Munteniei, acolo unde intensificările de vânt vor fi susținute. Vorbim de rafale care se vor situa frecvent între 55 și 60 km/h. La altitudini mai mari, în zona montană, vorbim de rafale chiar de peste 90 km/ h.”, a explicat Elena Mateescu.

Odată cu încălzirea bruscă a vremii, directorul ANM atrage atenția asupra riscului ridicat de producere a avanlanșelor în zonele montane.

”Valori mai mari decât 25 de grade Celsius la nivelul maximei reprezintă pragul unei zile de vară în țara noastră. Însă trebuie să fim atenți la ceea ce ar putea însemna topirea stratului de zăpadă în zona montană, acolo unde riscul de avalanșă poate rămâne ridicat pe fondul încălzirii vremii.” – Elena Mateescu, director ANM.