Tensiuni crescute în nordul Kosovo: Sârbii inițiază revocarea primarilor albanezi

Publicat: 21 apr. 2024, 11:20, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Tensiuni crescute în nordul Kosovo: Sârbii inițiază revocarea primarilor albanezi

Orașele majoritar sârbe din nordul Kosovo se pregătesc să organizeze duminică un referendum privind revocarea primarilor albanezi aleși în urmă cu un an, cu o participare anunțată la doar 3%. Alegătorii vor fi solicitați să se pronunțe în legătură cu demiterea primarilor din localitățile Leposavic, Zubin Potok, Zvecan și Mitrovica Nord. O victorie pentru „pentru” ar determina președinta Kosovo, Vjosa Osmani, să convoace noi alegeri.

Cu toate acestea, situația politică și logistică s-a complicat considerabil în ultimele săptămâni. În ciuda faptului că, acum câteva săptămâni, victoria părea asigurată, liderii sârbi au cerut acum cetățenilor să boicoteze votul, acuzând premierul kosovar Albin Kurti că a organizat referendumul astfel încât să eșueze.

Primarii albanezi, aleși în aprilie 2023 în urma unor alegeri municipale boicotate de sârbii kosovari, au fost întâmpinați de proteste violente la preluarea mandatelor lor. Aceste manifestații au dus la rănirea mai multor soldați NATO, unii dintre aceștia suferind răni grave. Relațiile dintre Pristina și minoritatea sârbă din nordul Kosovo, sprijinită și finanțată parțial de Belgrad, sunt tensionate de la declarația de independență a Kosovo în 2008.

Recenta interdicție a dinarilor sârbi, moneda folosită în nord, a alimentat și mai mult tensiunile, iar în septembrie, moartea unui polițist kosovar și descoperirea unui grup înarmat format din sârbi au sporit temerile de o escaladare violentă.