Tensiuni între Parchetul European și autoritățile elene. Kovesi denunță presiuni și intimidări
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/01/1-2-1.jpg)
Șefa Parchetului European (EPPO) denunță presiuni și intimidări în ancheta făcută din Grecia privind fraude cu fonduri europene.
Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European (EPPO), a lansat acuzații publice de intimidare și presiuni exercitate asupra procurorilor implicați într-o anchetă desfășurată în Grecia. Scandalul a izbucnit în urma unei investigații EPPO care vizează presupuse fraude cu fonduri europene destinate proiectelor agricole. Ancheta a scos la iveală suspiciuni privind alocarea preferențială a acestor fonduri prin intermediul agenției de stat OPEKEPE, instituție responsabilă cu gestionarea subvențiilor agricole în Grecia.
Potrivit investigației, mai mulți angajați ai OPEKEPE au refuzat să coopereze cu anchetatorii europeni, în ciuda obligațiilor de transparență și colaborare impuse de statutul Greciei ca stat membru al Uniunii Europene.
Cereri de retragere a acuzațiilor și amenințări cu justiția
După demararea anchetei, conducerea OPEKEPE a reacționat dur. Instituția a transmis o solicitare oficială către EPPO, cerând retragerea acuzațiilor în termen de 48 de ore și amenințând cu acțiuni în instanță în cazul în care această condiție nu este respectată. Presiunile au luat amploare pe plan politic, culminând cu demiterea lui Nikos Salatas, un oficial de rang înalt din cadrul agenției.
Salatas a refuzat să-și dea demisia în mod voluntar, susținând că a acționat „în interesul integrității organizației”. Cu toate acestea, Ministerul Dezvoltării Rurale din Grecia a dispus înlocuirea lui, invocând „interesul public” și necesitatea restabilirii încrederii în procesul de gestionare a fondurilor europene.
Kovesi: „Vom merge mai departe, indiferent de presiuni”
Într-o declarație oferită publicației Politico, Laura Codruța Kovesi a condamnat ferm tacticile de intimidare la adresa anchetatorilor EPPO. Ea a transmis că ancheta va continua în pofida obstacolelor și presiunilor instituționale sau politice.
„Salut reacția autorităților elene care au luat măsuri în urma evoluțiilor de la OPEKEPE, în vederea menținerii unei cooperări eficiente cu Parchetul European”, a spus Kovesi. „În același timp, vreau să asigur publicul că EPPO își va continua activitatea cu sârguință și imparțialitate pentru a stabili adevărul, indiferent de atacurile și tentativele de intimidare îndreptate împotriva procurorilor noștri”.
Șefa EPPO a atras atenția că aceste acțiuni au drept scop principal deturnarea atenției opiniei publice. „Încercările de discreditare a anchetei vor să abată atenția de la întrebarea esențială: au existat sau nu fraude și corupție organizată în distribuirea subvențiilor agricole?”.
Ancheta vizează posibile nereguli în alocarea fondurilor europene
Surse apropiate investigației susțin că ancheta EPPO are la bază suspiciuni bine documentate privind modul în care anumite proiecte agricole ar fi beneficiat de finanțare europeană, în lipsa criteriilor necesare sau prin mijloace frauduloase. Sistemul de alocare a fondurilor din cadrul OPEKEPE ar fi permis, potrivit acuzațiilor, favorizarea unor grupuri de interese, în dauna fermierilor eligibili.
EPPO are competența de a investiga și urmări penal infracțiunile împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene în toate statele membre participante. Grecia a aderat la structura condusă de Kovesi în 2021, angajându-se să sprijine activ toate anchetele.
Reacții internaționale și implicații politice
Scandalul generează ecouri la nivel european, pe fondul unei preocupări tot mai mari privind utilizarea transparentă a fondurilor europene. Mai multe ONG-uri specializate în monitorizarea finanțărilor UE au cerut autorităților elene să colaboreze deplin cu Parchetul European și să asigure accesul la toate documentele necesare.
De asemenea, cazul devine un test pentru eficiența mecanismelor de protejare a fondurilor europene, într-un moment în care Bruxelles-ul pune tot mai mult accent pe statul de drept și combaterea corupției în statele membre.