Teodorovici: Piața de capital are nevoie de un Plan de Țară pentru a se dezvolta în continuare

Publicat: 21 sept. 2020, 11:54, de Aurel Drăgan, în News , ? cititori
Teodorovici: Piața de capital are nevoie de un Plan de Țară pentru a se dezvolta în continuare

Piața de capital din România a trecut de astăzi, 21 septembrie 2020, la statutul de emergentă, un upgrade de la piață de frontieră. Noul statut se traduce prin creșterea gradului de atractivitate în fața investitorilor ș se așteaptă la intrarea unor fonduri noi pe bursă.

Deși decizia de upgrade luată de FTSE Russel a fost anunțată în urmă cu un an, toți oficialii își asumă meritele. Eugen Teodorovici, care era ministru de Finanțe la momentul anunțului FTSE, a postat pe Facebook o analiză a pieței de capital din ultimul an și a deciziilor care au ajutat la upgrade.

Denumit „La piața de CAPITAL nu te uiți ca la piața cu legume și fructe”, Teodorovici amintește că actualul ministru de Finanțe, Florin Cîțu, anunța că dorește listarea la bursă a unor pachete de acțiuni ale companiilor românești, printre care și CEC Bank. Pe care guvernul anterior abia reușise să o capitalizeze și să îi crească cota de piață a capitalului românesc din sistemul bancar de la 9% la 13%.

„Un alt pas important pe care l-am realizat atunci, a fost ambiția de a sprijini achiziționarea Băncii Românești de către EximBank. Ştiam că prin această tranzacție, cota de piață a Eximbank putea să crească la aproximativ 3%, ceea ce ar fi ridicat-o astfel, în top 10 instituții financiar-bancare din România. Concomitent, Eximbank urma să activeze pentru prima oară pe segmentul de retail banking din România, devenind astfel o bancă universală, cu rolul de a susține creșterea economică a țării prin suportul financiar acordat atât persoanelor fizice, cât și mediului de afaceri. Iar acest demers nu putea fi realizat fără implicarea activă a echipelor de profesioniști din cadrul celor două bănci”, arată Teodorovici.

Pandemia a întârziat reformele

Apariția pandemiei a dus, însă, la reducerea volumului de listări la bursă în toată lumea, inclusiv în România. „Și am văzut cum de curând, „ministrul” Cîțu și-a revizuit subit discursul, vorbind despre marea șansă a României prin câștigarea statutului de piața de capital ori despre piaţa de capital ca o alternativă foarte bună la piața bancară pentru finanțarea companiile românești și chiar despre ideea de a realiza o strategie dedicată pieței de capital, pe care Ministerul Finanţelor Publice o va discuta cu Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Ceea ce nu este rău, pentru că, în sfârșit, începe și el să înțeleagă și să învețe că isteria nu salvează nici România, nici piața de capital și că nu-i revine decât rolul de a RECUNOAŞTE că este înțelept să continue ceea ce alții au reușit în ani de muncă”, spune Teodorovici.

Acesta mai arată că recunoașterea internațională a bursei autohtone a fost un efect al măsurilor luate în timpul guvernărilor PSD și al colaborării dintre instituțiile românești. „A fost o realizare IMPORTANTĂ pentru orice viitoare guvernare, indiferent de culoarea politică, pentru că deschidea accesul țării noastre la fonduri de investiții de 30 de ori mai mari decât cele alocate piețelor de frontieră, atragerea de capital străin creând și premisele creșterii acțiunilor companiilor cotate la bursa de la București, spune Teodorovici, care explică și faptul că a fost un pas important către realizarea unui proiect de țară.

Un pas completat de reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, de emisiunile de titluri de stat și de continuarea Programului Fidelis, lnsat în 2015. „Acest prim PAS însă, trebuia să fie urmat de alți pași importanți în condiții de stabilitate macroeconomică, precum continuarea reformelor pentru creșterea atractivității pieței de capital din România, a accesului IMM-urilor la finanțare, a încrederii și participării mai largi a investitorilor în economia românească, inclusiv prin sprijinirea procesului unor noi oferte publice inițiale (OPI-uri) ale companiilor de stat, crearea unei Contrapărți Centrale locale, românești, prin dezvoltarea pieței de derivate și prin creșterea capacității de finanțare a economiei reale”, arată Teodorovici.