Teoria avocatului: Cardiologul Tesloianu lua stimulatoare de la cadavre ca să salveze vieți!

Publicat: 19 feb. 2023, 10:00, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Teoria avocatului: Cardiologul Tesloianu lua stimulatoare de la cadavre ca să salveze vieți!

Avocatul medicului Dan Tesloianu a declarat că „existau persoane care nu-și permiteau dispozitivele” și că „nimeni nu vorbește de câte vieți a salvat acest doctor”.

Medicul cardiolog Dan Tesloianu a fost arestat preventiv, pentru o perioadă de 30 de zile, în dosarul stimulatoarelor cardiace reutilizate, provenite de la pacienți decedați.

„Am avut la dispoziție două ore să formulăm o apărare. Este dorința sa să nu facă declarații în acest moment. Nimeni nu spune că s-au salvat și vieți. Domnul doctor are în spate o carieră de 21 de ani și a efectuat 4.000 de intervenții“, a spus Marius Todeancă, avocatul medicului cardiolog, potrivit Evenimentul Zilei.

Apărătorul medicului ieșean a mai precizat că în mandatul de arestare nu este scrisă și infracțiunea de luare de mită, dând de înțeles că nu a cerut bani pacienților cărora le-a implantat dispozitive cardiace de la cadavre.

„Foarte multe persoane nu aveau cum să aibă acces la astfel de dispozitive. Potrivit tratatelor internaționale se pot folosi dispozitive de la persoane decedate. Se poate pune și o altă întrebare. Este legal să mori dacă nu sunt fonduri pentru astfel de dispozitive?“, a mai declarat Todeancă.

Medicul cardiolog din Iaşi, acuzat că reutiliza stimulatoare cardiace de la pacienți decedați, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Procurorii au găsit sume de bani, 25 de stimulatoare/defibrilatoare cardiace şi 36 de tablouri aparţinând unor pictori naţionali de renume, în urma percheziţiilor efectuate la medicii din Iaşi, acuzaţi că extrăgeau stimulatoare cardiace de la cadavre şi le montau la pacienţimconform Agerpres.

„La percheziţiile efectuate în cursul zilei de ieri, 17 februarie 2023, au fost ridicate următoarele bunuri şi sume de bani: 162.920 de lei, 116.795 de euro, 2.357 de USD, 300 de lire sterline, 300 de franci elveţieni, 3.500 de forinţi, 520 de coroane suedeze, 200 de coroane daneze, 300 de lire sterline, 19 telefoane mobile, 60 de memory stickuri, 14 laptopuri, 3 tablete, 9 hard diskuri, 250 de DVD-uri, 25 de stimulatoare/defibrilatoare cardiace, 36 de tablouri aparţinând unor pictori naţionali de renume, ridicate şi depuse la Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi, Muzeul de Artă”, a anunţat sâmbătă Parchetul General.

De asemenea, au fost identificate mai multe bunuri mobile şi imobile aparţinând persoanelor cercetate, bunuri asupra cărora urmează a se dispune măsura asiguratorie a sechestrului.

În acest caz, a fost reţinut pentru 24 de ore un medic de la Spitalul ”Sf. Spiridon” din Iaşi, sub acuzaţiile de abuz în serviciu, în formă continuată (238 de acte materiale), complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente şi luare de mită.

„În situaţia de fapt reţinută de procurori, se menţionează că inculpatul şi-ar fi exercitat atribuţiile de serviciu, cu intenţie, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017 – august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de provenienţă nu se cunoaşte, ignorând riscul de a provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deşi acest lucru este interzis de legislaţia primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicţia reutilizării acestora. Din probele administrate în cauză până în prezent, a rezultat că inculpatul a operaţionalizat o reţea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienţi decedaţi, fără respectarea prevederilor legale şi fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparţinătorilor. Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de provenienţă) şi, în consecinţă, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătăţii, certificate de garanţie şi documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare”, susţin procurorii.

O mare parte dintre intervenţiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienţi decedaţi, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaţionalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacţii de natură a conduce la simptomatologia specifică.