Tesla continuă concedierile, în 2024. Tesla electrică s-a dovedit un eșec răsunător

Publicat: 24 iun. 2024, 06:26, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Tesla continuă concedierile, în 2024. Tesla electrică s-a dovedit un eșec răsunător

26Concedierile, la producătorul de autovehicule electrice Tesla, vor continua și în 2024, după disponibilizările masive de personal, din 2023, când forța de muncă din companie a fost redusă cu 14 la sută, pe fondul unor scăderi drastice a vânzărilor.

Datele interne ale Tesla arată că doar anul trecut compania a redus cu cel puțin 14 la sută, numărul angajaților, și concedierile vor continua.

Concedierile masive de personal din 2023 au redus numărul de angajați la nivel global la puțin peste 121.000 de persoane, inclusiv lucrători temporari, sugerează înregistrările interne, indicând că producătorul auto și-a redus cu peste 14% din forța de muncă până acum în acest an, scrie CNBC..

Cea mai recentă cifră nu provine din datele precise privind salariile, ci din numărul de persoane care se află pe lista de distribuție a e-mailului „toată lumea” a Tesla, din 17 iunie, intrată în posesia CNBC.

CEO-ul Tesla, Elon Musk, a trimis un e-mail „tuturor” angajaților, în acea zi.

El le-a spus angajaților, indirect, că în loc de bani: „În următoarele câteva săptămâni, Tesla va face o analiză cuprinzătoare, pentru a oferi acțiuni pentru performanțe excepționale”.

El a adăugat că acțiunile vor fi, de asemenea, acordate „oricui face ceva remarcabil pentru companie”.

În rest …

Anunțul de noi concedieri al Tesla a fost făcut în aprilie, când Elon Musk a trimis un e-mail la nivel de companie în care le-a spus angajaților că producătorul auto va reduce mai mult de 10 la sută din personalul său.

La acel moment, disponibilizările erau deja în curs.

Potrivit Bloomberg, Musk urmărea o reducere de personal cu 20 la sută.

Musk a indicat că numărul ar putea fi și mai mare.

La raportările companiei privind veniturile din primul trimestru 2024, și mai târziu în aprilie, Elon Musk a informat că Tesla a atins un nivel de ineficiență de 25 la sută, până la 30 la sută, după „o perioadă lungă de prosperitate”, care a început în 2019.

„Am făcut câteva corecții pe parcurs”, a spus Musk.

„Dar este timpul să reorganizăm compania pentru următoarea fază de creștere.”

Într-o declarație pentru trimestrul al patrulea, Tesla a declarat că numărul de angajați la nivel mondial la sfârșitul lunii decembrie era de 140.473, un număr care reprezintă angajații salariați și orar. Lista de e-mail „toată lumea” include lucrători temporari.

Numărul de aproximativ 121.000 de persoane, sugerează că Tesla a redus numărul total de angajați cu cel puțin 14 la sută, începând din decembrie 2023.

În cel puțin un caz, reducerea numărului de persoane a lui Musk a mers prea departe, comentează Bloomberg.

Tesla și-a dezmembrat echipa Supercharger, care era formată din sute de angajați, inclusiv liderul său, Rebecca Tinucci.

Compania a angajat ulterior unii dintre acești oameni înapoi, potrivit postărilor de pe LinkedIn.

Reducerile mai ample coincid cu o scădere a vânzărilor la Tesla, deoarece compania ia în calcul o gamă îmbătrânită de vehicule electrice și o concurență crescută în China, precum și o deteriorare a mărcii, pe care un sondaj recent a atribuit-o parțial „proceselor” și „răzvrătirilor politice” ale lui Musk.

Pentru primul trimestru 2024, Tesla a raportat o scădere cu 9 la sută a veniturilor anuale, cea mai mare scădere din 2012.

În industria auto, creșterea vânzărilor de vehicule electrice a încetinit în acest an, după doi ani de expansiune rapidă.

Alunecarea a fost deosebit de acută pentru Tesla, al cărei Model Y a fost cea mai vândută mașină la nivel mondial în 2023, dar care s-a dovedit un eșec răsunător, după ce mașinile luau foc din senin, pe stradă.

Un angajat Tesla, care a cerut să nu fie numit pentru a discuta despre probleme interne sensibile, a declarat pentru CNBC că unii lucrători din fabrici se tem că ar putea urma mai multe disponibilizări în iulie, în funcție de rezultatele din trimestrul al doilea.

Un raport de producție și livrări pentru al doilea trimestru este așteptat de la Tesla, în prima săptămână a lunii iulie.

Musk le-a promis investitorilor că, în curând, compania va publica un nou „plan principal”, care ar fi al patrulea, și că Tesla își va dezvălui designul pentru un „robotaxi dedicat” pe 8 august.

Acțiunile Tesla au scăzut, vineri, pe bursă, la 181,71 dolari. Acțiunile Tesla au scăzut cu 27 la sută, de la începutul anului, dar pe Nasdaq a crescut, în prezent, cu 18 la sută.