Texas vrea să interzică fetelor transgender accesul în competițiile sportive școlare. Alte șapte state americane au adoptat legi similare

Camera Reprezentanţilor din Texas a votat vineri, 15 octombrie, un proiect de lege care interzice fetelor transgender să ia parte la activităţi sportive şcolare, transmite Reuters.

Texas ar putea să se alăture altor şapte state care au adoptat legi similare în acest an. Parlamentarii republicani au introdus astfel de proiecte în 32 de state, într-o campanie națională. Proiectele au rolul să împiedice femeile şi fetele transgender să concureze în echipele sportive feminine.

Conservatorii afirmă că protejează competiţia corectă. Activiştii egalităţii drepturilor au criticat campania, pe care o consideră un atac discriminatoriu la adresa persoanelor transgender. Ei afirmă că nu există dovezi că femeile şi fetele transgender domină sporturile.

Legile referitoare la transgenderi, cu substrat politic

Analiştii politici americani afirmă că această campanie are rolul să animeze susţinătorii republicani de orientare dură.

„Nu există dovezi că există o problemă„, a spus Robert Stein, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Rice din Houston.

În timp ce Senatul din Texas a adoptat un proiect de lege însoţitor, trei versiuni anterioare ale legislaţiei au fost blocate în comitetul de educaţie publică, care are un preşedinte democratic.

Republicanii au creat apoi o nouă versiune a proiectului de lege şi l-au trimis printr-un comitet select pe care îl controlează. Astfel, proiectul a ajuns în plen joi seara târziu.

Proiectul de lege s-a întors la Senat pentru aprobarea procedurală şi se aşteaptă să ajungă la biroul guvernatorului Greg Abbott.

Americanii, pe un trend conservator

Republicanii din Texas au adoptat o agendă foarte conservatoare în acest an. Inclusiv noi legi care fac mai dificilă votarea, interzicerea aproape în orice situaţie a avortului şi eliminarea necesităţii unui permis pentru a purta pistol ascuns.

„La fel ca o mulţime de alte lucruri din politica din Texas în acest moment, acest lucru se vinde în principal alegătorilor din Partidul Republican, conduşi foarte ideologic. Aceştia sunt alegătorii care se prezintă la primarele republicane”, a declarat James Henson, directorul Texas Politics Project la Universitatea din Texas.

Alabama, Arkansas, Florida, Mississippi, Montana, Tennessee şi Virginia de Vest au adoptat legi similare referitoare la sportivii transgender Guvernatorul Dakotei de Sud, Kristi Noem, a semnat un ordin executiv care susţine o interdicţie sportivă pentru transgenderi.

Unele dintre aceste legi sunt contestate în justiţie. Idaho a adoptat anul trecut o lege similară, care a fost blocată de o curte federală, iar o curte federală a decis în iulie că o fată trans de 11 ani din Virginia de Vest trebuie să poată participa la preselecţia pentru intrarea în echipele de fete pentru tracking de cross-country la şcoala ei, sfidând o lege similară adoptată în aprilie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...