The Economist: „Dacă mașinăria de la Bruxelles e un legiuitor de temut, aptitudinile ei executive sunt pe măsură?”

Publicat: 07 ian. 2022, 21:00, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
The Economist: „Dacă mașinăria de la Bruxelles e un legiuitor de temut, aptitudinile ei executive sunt pe măsură?”
uniunea europeană

Zeci de mii de oameni ies în stradă în marile orașe europene pentru a protesta împotriva obligativității vaccinării și a altor măsuri menite să stopeze valul de noi infectări, iar majoritatea guvernelor europene încearcă să rezolve un „puzzle” complicat, potrivit presei internaționale.

„E o sarcină extrem de dificilă, întrucât e vorba de un «mozaic» ce include conspiraționiști, luptători anti-putere, extremiști de dreapta, anti-vacciniști, dar și cetățeni care doar s-au săturat de suita amețitoare de măsuri, de dublul limbaj al autorităților și de deficiențele dramatice ale sistemelor de sănătate”, notează publicația elenă Parapolitika, citată de Rador. Pe de altă parte, dar în același registru, săptămânalul britanic The Economist e îngrijorat de efectele politice ale pandemiei asupra UE. „Pandemia a erodat consensul oricum fragil privind limitele rolului guvernelor în societățile liberale. În cazul proiectului european, un talmeș-balmeș de fundații fisurate și dependințe instabile improvizate de-a lungul anilor, o mai mare putere a statului va necesita o regândire a structurilor instituționale care-i mențin funcționalitatea”.

The Economist lansează o întrebare, la care oferă și răspunsul: „Dacă mașinăria de la Bruxelles e un legiuitor de temut, aptitudinile ei executive sunt pe măsură? Dacă ne luăm după episodul achiziției vaccinurilor, răspunsul este nu”. Prestigiosul săptămânal conchide că e mai probabil ca UE să rezolve problemele din mers, improvizând în continuare, dar avertizează că s-ar putea ca soluțiile să nu fie de durată.