The Lancet: La nivel global, 27% dintre femeile cu vârste între 15 și 49 de ani, victime ale violenței fizice și/sau sexuale

Un studiu publicat în  revista „The Lancet” arată că, la nivel global, 27% dintre femeile cu vârste între 15 şi 49 de ani au fost victime ale violenţei fizice şi/sau sexuale comise de partenerul de viaţă.

Este cel mai amplu studiu consacrat acestor aspecte, bazat pe sute de cercetări.  Totuși, se pare că fenomenul este mult mai amplu, cifra reală a femeilor abuzate fiind subestimată și pentru că, în continuare, violența domestică este stigmatizată, victimele alegând să nu vorbească despre drama lor.
Cercetători din cadrul  Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi al altor instituţii au analizat 366 de studii realizate în perioada 2000-2018, din Baza de date globală a OMS privind violenţa împotriva femeilor.

Dr. Claudia Garcia-Moreno, autorul principal al studiului, susține că progresele din ultimii 20 de ani în privința violențelor asupra femeilor sunt ”extrem de insuficiente” având în vedere obiectivul global de eliminare a acestui fenomen până în 2030.

”Cercetările au arătat că pandemia a exacerbat problemele care au dus la violenţă din partea partenerului intim, cum ar fi izolarea, depresia, anxietatea şi consumul de alcool, precum şi reducerea accesului la servicii de sprijin”, a precizat dr. Claudia Garcia-Moreno.

Fenomenul este și mai periculos în condițiile în care, potrivit studiului, violența domestică debutează în adolescență: 24% dintre adolescente (15 și 19 ani) au mărturisit că au fost victime ale violenței partenerului intim.

Un raport  publicat de Comisia Europeană în martie 2021 indică faptul că numărul  actelor domestice violente a crescut considerabil în multe dintre statele Uniunii Europene.

În țara noastră, datele oferite de Centrul Filia pentru anul 2021 indică aceeași problemă experimentată de multe dintre femei și fete, victime ale violenței domestice, o parte dintre acestea fiind chiar ucise de actuali sau foști parteneri, ori de membri de familie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Austria este una dintre țările care se opune ca România să adere la spațiul Schngen SURSA FOTO: https://www.schengenvisainfo.com/

Ce a cerut Austria ca România să intre în Spațiul Schengen

Refuzul categoric al Austriei de a intra România în Spațiul Schengen ascunde o mulțime de interese economice și financiare uriașe. Potrivit informațiilor noastre provenite din...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...