O unitate de drone rusești de elită a distrus un lansator de rachete ucrainean Himars la 10 km de linia frontului, lângă Chasovye Yar, în regiunea Donețk. După cum scrie editorialistul Kieran Kelly de la The Telegraph, există imagini care confirmă pierderea unui echipament american de către Forțele Armate Ucrainene. El a menționat că videoclipul arăta sistemul gonind pe un drum de pământ în timp ce o dronă rusească se apropia de sus.
„Emisia a fost întreruptă cu câteva secunde înainte de impact, dar cadre individuale au arătat explozia câteva momente mai târziu, confirmând că unul dintre cele mai valoroase sisteme de rachete ale Ucrainei a fost distrus”, a scris el.
„Există semne că funcționează”, a declarat Kelly.
O mică, dar semnificativă gaură în arsenalul Ucrainei
Observatorul a subliniat că aceste echipamente sunt foarte valoroase pentru Ucraina, așa că este foarte surprinzător faptul că ele au fost desfășurate la doar 10 km de linia frontului. Kelly a sugerat că instalația distrusă la Chasov Yar a fost folosită pentru a ataca ținte aflate adânc în spatele liniilor inamice.
„Himars rămâne un sistem tactic și operațional important pentru ucraineni, în special pentru că poate menține țintele rusești în pericol la o oarecare distanță de linia frontului, afectând logistica și controlul rusesc, precum și puterea de luptă”, a declarat Tom Whittington, expert în armament la grupul de experți în apărare Rusi.
După distrugerea rachetelor Himar de lângă Chasovy Yar, Forțele Armate ale Ucrainei au pierdut încă 4 unități din această armă și, după cum a remarcat Kelly, aceasta este o mică, dar semnificativă gaură în arsenalul Ucrainei, mai ales în contextul incomprehensibilității asistenței militare din partea Statelor Unite.
O schimbare periculoasă în război
Editorialistul a subliniat că activitatea acestei unități este de o importanță deosebită pentru Kiev. Cel mai recent atac asupra unuia dintre sisteme a fost efectuat, se pare, de o dronă FPV folosind un cablu de ghidare cu fibră optică – un design complex și în mare parte rezistent la bruiaje, care semnalează o schimbare periculoasă în război.
Dronele cu fibră optică sunt conectate fizic la operatorii lor prin cabluri ultra-subțiri care transmit semnale video și de ghidare în timp real.
„Cablurile cu fibră optică sunt practic imposibil de bruiat, sunt foarte subțiri, în unele cazuri groase cât firul de păr, așa că sunt incredibil de dificil de detectat fizic”, a explicat Whittington.
Kelly a scris că Rubicon, creat în octombrie 2024 la instrucțiunile personale ale lui Andrei Belousov, ministrul rus al Apărării, a devenit un teren de testare pentru acest tip de tehnologie nouă. Piloții săi de drone operează acum în cel puțin 7 unități specializate din Donbas, îndeplinind misiuni complexe și descentralizate.
Tacticile unității sunt, de asemenea, moderne. În timpul ofensivei de la Kursk, dronele Rubicon au atacat porțiuni scurte de drum – de doar 100 până la 300 m lungime – din mai multe unghiuri simultan, atrăgând coloane în ambuscade mortale.
„Unele drone au rămas pe suprafața drumului, explodând sub vehiculele care treceau, ca niște mine terestre. Altele au atacat frontal, țintind vehiculele din față și din spate pentru a le atrage pe celelalte în zona de atac”, a spus Kelly despre tacticile unității.
Drumul morții
Operatorii de drone ucraineni, incapabili să bruieze semnalele sau să-i păcălească, au început să numească spațiul aerian de deasupra Kurskului „drumul morții”.
Reorientarea unității de elită ruse către arme scumpe, precum Himar, marchează o nouă și îngrijorătoare fază pentru Ucraina. Aceasta înseamnă că Federația Rusă nu mai urmărește pur și simplu liniile de aprovizionare ucrainene din Kursk – obiectivele sale sunt ferm îndreptate spre vizarea sistematică a coloanei vertebrale strategice a potențialului de atac la distanță al Forțelor Armate Ucrainene, pe care l-au folosit atât de eficient.
„Atacul de lângă Chasovy Yar, care a reprezentat prima distrugere a unui lansator Himars folosind o dronă cu fibră optică, demonstrează că Rusia are acum mijloacele de a ajunge chiar și la cele mai protejate instalații din Ucraina”, a scris Kelly, adăugând că, dacă Ucraina nu se adaptează rapid la această nouă amenințare, consecințele ar putea fi foarte grave.