The Times: Peste 70 la sută dintre americani nu îl mai vor pe Biden președinte

Publicat: 06 iul. 2022, 07:00, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
The Times: Peste 70 la sută dintre americani nu îl mai vor pe Biden președinte

Potrivit unui nou sondaj, peste 70% dintre americani nu vor ca președintele Joe Biden să mai candideze la alegerile din 2024, având în vedere declinul economic și îndoielile în privința competenței sale.

La alegerile parțiale din noiembrie, democrații lui Biden sunt pe cale să înregistreze mari pierderi, partidul putând să își piardă fragila majoritate în ambele camere ale Congresului. Un Congres condus de republicani ar face ca programul legislativ al președintelui, inclusiv reforma sistemului de vot, să devină aproape imposibil de pus în aplicare.

Biroul de sondaje Harvard CAPS/Harris a constatat că 71% dintre americani nu cred că Biden, în vârstă de 79 de ani, ar trebui să mai candideze pentru un al doilea mandat. Asta ar face ca el să devină primul președinte al democraților care și-ar pierde funcția după primul mandat după Jimmy Carter, care a pierdut alegerile din 1980.

Persoanele chestionate consideră că este prea bătrân

O treime din persoanele chestionate consideră că Biden este prea bătrân – el va avea 81 de ani în momentul alegerilor, în vreme ce 45% au spus că el nu face față funcției. Rata sa generală de sprijin a fost de numai 38%.

Potrivit unor declarații ale Casei Albe, Biden a fost iritat de speculațiile pe tema viitorului său. Inflația în creștere, politica externă în derivă și dificultatea adoptării unor legi au contribuit și ele la agravarea problemei.

S-ar putea ca președintele Biden să dorească să candideze din nou, dar alegătorii spun ‚nu’ la eventualitatea unui al doilea mandat, criticându-i demersurile în calitate de președinte”, a declarat publicației The Hill Mark Penn, co-director al Harvard CAPS/Harris. ”Doar 30% dintre democrați ar vota pentru el la alegerile primare ale Partidului Democrat”, potrivit Rador. Carter a fost ultimul președinte democrat care s-a confuntat cu un candidat serios în alegerile primare, dar, în cele din urmă, el a ieșit cu bine în fața tentativei lui Ted Kennedy de a-l înlătura din funcție.

Candidații credibili la președinție așteaptă aproximativ un an

Se presupune că Donald Trump se gândește să anunțe că va candida la Casa Albă pentru a treia oară. Fostul președinte este încă extrem de popular printre membrii de bază ai Partidului Republican. În general, s-a presupus că Trump, în vârstă de 76 de ani, va aștepta până după alegerile din noiembrie înainte de a hotărî dacă va mai candida, astfel încât și-ar putea spori popularitatea în urma succesului candidaților pe care îi susține în alegerile din Congres și în cele pentru funcția de guvernator.

De obicei, candidații credibili la președinție așteaptă aproximativ un an înainte de a-și anunța candidatura, dar, totuși, unii susținători ai lui Trump îi cer să-și confirme candidatura în următoarele săptămâni.

Lindsay Graham, un senator republican din Carolina de Sud, a afirmat că un anunț anticipat le-ar permite alegătorilor să se concentreze asupra diferențelor de politică dintre Trump și Biden, la Casa Albă. „Depinde numai de el dacă va candida sau nu”, a spus Graham într-un interviu. „Dar, pentru ca să aibă succes, trebuie ca el să-și pună în balanță programul poltic și succesele cu ceea ce se întâmplă în ziua de azi”.