The Washington Post: Abordarea administrației Biden în privința Ucrainei e o „nebunie”

Publicat: 20 ian. 2022, 09:30, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
The Washington Post: Abordarea administrației Biden în privința Ucrainei e o „nebunie”

Cotidianul american The Washington Post consideră că abordarea administrației Biden în privința Ucrainei e o „nebunie” și că, cu atâtea probleme interne și externe pe cap, ultimul lucru de care au nevoie SUA e un război prin intermediari ori direct cu Rusia.

Cotidianul propune încheierea unui „compromis real” cu Putin, pe baza faptului că Moscova cere consfințirea de jure a unei situații de facto: Ucraina și Georgia nu au șanse să fie primite în NATO, iar SUA au exclus deja o intervenție militară în favoarea lor. La rândul ei, și Rusia ar trebui să le accepte neutralitatea și să le garanteze independența acestor state.

Cu nimic mai puțin critic față de guvernul de la Berlin e un editorial al săptămânalului german Der Spiegel, care acuză o abordare „evazivă” și chiar o „paralizie inexplicabilă” în fața amenințării Moscovei. Motivul ar fi disensiunile de politică externă, atât între social-democrații cancelarului Scholz cât și între cele trei partide de guvernare. Der Spiegel propune însă o linie dură, axată pe înarmarea Ucrainei și înghețarea gazoductului Nord Stream 2.

Abandonul Ucrainei de către UE e rușinos

Pasivitatea lui înseamnă că Berlinul nu e un pivot al Europei, ci un vid de putere în inima ei”, atacă și The Telegraph sub titlul „Abandonul Ucrainei de către UE e rușinos”. „Vladimir Putin poate fi un oportunist mai degrabă decât un mare strateg, însă o Europă lipsită de cap înclină balanța în favoarea deciziei de a trece la acțiune și a pune mâna pe cât poate, cât încă o poate face.