TikTok a şters 6.000 de conturi false, create în contextul alegerilor prezidențiale din România

Publicat: 01 mai 2025, 12:10, de Ionut Jifcu, în TEHNOLOGIE , ? cititori
TikTok a şters 6.000 de conturi false, create în contextul alegerilor prezidențiale din România
sursa foto: Pixabay

TikTok a anunțat măsuri drastice înainte de alegerile din România. Mii de conturi false și de tip spam au fost eliminate de pe populara platformă.

TikTok a şters conturi false din România

Cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din România, platforma TikTok a publicat un bilanț detaliat privind eforturile sale de a combate dezinformarea și activitățile înșelătoare din mediul online. Potrivit unui comunicat oficial, TikTok a șters 6.000 de conturi false și a blocat alte 13.400 de conturi de tip spam, în contextul unei intensificări a măsurilor pentru protejarea integrității procesului electoral.

Între 31 martie și 6 aprilie, platforma a eliminat peste 1.000 de materiale care încălcau politicile privind „integritatea civică și electorală, dezinformarea și conținutul generat de AI”

„Am eliminat peste 93% din acest conținut înainte să fie raportat“, au transmis reprezentanții platformei.

În aceeași perioadă, TikTok a prevenit proactiv 113.000 de aprecieri false și tot atâtea cereri de urmărire falsă, în timp ce alte peste 2.200.000 de like-uri și 31.000 de urmăritori falși au fost eliminați. Măsurile vizează nu doar combaterea manipulărilor evidente, ci și imitarea candidaților sau a oficialilor aleși: 1.211 conturi care pretindeau a fi persoane publice implicate în alegeri au fost șterse.

Într-un raport anterior, TikTok a indicat că AUR și Călin Georgescu ar fi beneficiat în noiembrie 2024 de o rețea de peste 27.000 de conturi false, într-o campanie electorală ale cărei rezultate au fost ulterior anulate de Curtea Constituțională a României. Aceste dezvăluiri au contribuit la intensificarea presiunii din partea Comisiei Europene, care a deschis o anchetă oficială împotriva platformei în decembrie 2024, suspectând implicarea unor factori străini în influențarea scrutinului.

Ca răspuns, TikTok a anunțat implementarea unor măsuri interne suplimentare pentru a evita interferențele externe în alegerile din mai 2025, în special în România, țară devenită punct de interes din cauza campaniilor online agresive.