Tipuri de pâine benefice pentru sănătate, potrivit experților în nutriție. La ce trebuie să fiți atenți
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/tipuri-de-paine.jpg)
V-ați gândit vreodată că pâinea cea de toate zilele poate provoca senzația de „balonare, confuzie mentală și oboseală”? Experții în sănătate trag un semnal de alarmă și recomandă totodată și cele mai bune tipuri de pâine.
Oamenii de știință susțin că „vinovat” de problemele de sănătate care apar după ce consumați pâine este „grâul ultraprocesat, modificat chimic, albit, bromurat, fals, plin de vitamine și îmbibat în glifosat”.
Consumul de pâine albă poate duce la apariția diabetului de tip 2
Sigur, pâinea nu trebuie evitată în totalitate, pentru că nu toate tipurile sunt la fel. Pâinea din făină rafinată, cum ar fi pâinea albă, poate provoca creșteri și scăderi rapide ale glicemiei, crescând riscul de creștere în greutate și diabet de tip 2 în timp.
De aceea, oamenii de știință recomandă să optați pentru consumul de pâine integrală și bogată în fibre, care se descompune mai lent, contribuind la stabilizarea glicemiei și la îmbunătățirea controlului glicemic pe termen lung. De asemenea, un lucru foarte important când alegeți pâinea este să citiți cu atenție etichetele și să evaluați lista ingredientelor.
Alegeți o pâine care să conțină cereale integrale, cu puțin zahăr
Dacă pe lista ingredientelor se află cereale integrale, drojdie și puțină sare, precum și cantități limitate de zaharuri adăugate și conservanți, pâinea se poate consuma. Julie Stefanski, purtător de cuvânt a Academiei de Nutriție și Dietetică din Chicago, susține că a considera toate tipurile de pâine ca fiind potențial dăunătoare este o „simplificare excesivă”.
„Atunci când decide ce tip de pâine să cumpere, o persoană ar trebui să ia în considerare cât de des o consumă, cât de mare este porția și propriile probleme medicale.
Atunci când aleg pâine cu mai puțini conservanți și ingrediente mai simple, consumatorii trebuie să fie conștienți că pâinea nu se va păstra la fel de mult timp și că ar putea fi necesar să o congeleze și să o prăjească pentru a o consuma în întregime”, spune specialistul.
Cât de bună este pâinea cu maia
Pâinea cu maia are un indice glicemic (IG) mai mic decât pâinea albă, a remarcat Julie Stefanski,s prin urmare, poate fi mai ușor de digerat decât alte tipuri de pâine din grâu.
„Un indice glicemic mai mic înseamnă că pâinea se digeră și se transformă în zahăr din sânge puțin mai lent decât pâinea albă obișnuită. În procesul de fabricare a pâinii cu maia, bacteriile și drojdia din aluatul pentru pâine descompun parțial carbohidrații din grâu”, afirmă specialistul.
Persoanele care sunt de obicei sensibile la digestia zaharurilor din grâu pot observa mai puține balonări, gaze și probleme digestive atunci când consumă pâine cu maia, comparativ cu alte varietăți.
Evitarea creșterii bruște a glicemiei
La rândul său, dr. Jason Fung, medic din Toronto, expert în postul intermitent, a precizat că efectul pâinii asupra sănătății nu depinde numai de conținutul său de carbohidrați, ci și de viteza cu care amidonul este absorbit în fluxul sanguin.
„Dacă mănânci pâine albă comercială, glucoza din amidonul din aceasta se transformă foarte, foarte repede în glucoză în sânge. Atunci când aleg pâine cu mai puțini conservanți și ingrediente mai simple, consumatorii trebuie să fie conștienți că pâinea nu se va păstra la fel de mult timp și că poate fi necesar să o congeleze și să o prăjească pentru a putea consuma în cele din urmă o pâine întreagă.
Făina albă este absorbită rapid de celulele intestinale
Acest lucru se datorează faptului că făina este foarte rafinată, fiind îndepărtate fibrele, grăsimile, proteinele și tărâțele, care toate încetinesc absorbția, și este, de asemenea, măcinată foarte fin cu ajutorul mașinilor.
Această măcinare fină creează făina albă, care este un praf absorbit rapid de celulele intestinale. Puteți vedea efectul acestui lucru asupra indicelui glicemic, care măsoară cât de repede pâinea crește nivelul glucozei”, susține expertul.