Recent premiat la Luxemburg: Sebastian Androne-Nakanishi, tânărul român care uimește lumea muzicală internațională

Publicat: 03 mai 2022, 10:00, de Roxana Roseti, în LIFESTYLE , ? cititori
Recent premiat la Luxemburg: Sebastian Androne-Nakanishi, tânărul român care uimește lumea muzicală internațională

La vârsta de 33 de ani, tânărul compozitor român Sebastian Androne–Nakanishi obține succes după succes și uimește lumea muzicală internațională. Pe 21 aprilie, la Filarmonica din Luxemburg, în cadrul galei anuale destinate performanței în muzica clasică – International Classical Music Awards – a fost distins cu premiul pentru cel mai bun compozitor.

În 2014, la vîrsta de 24 de ani, Sebastian Androne a câștigat Premiul pentru cea mai bună lucrare simfonică la Concursul Internațional „George Enescu” și, doi ani mai târziu, creația sa a fost ascultată în concertul de deschidere a ediției 2016 a competiției.

La vârsta de 27 de ani a primit premiul cel mare la Zurich Film Festival, din 304 candidați din toată lumea. Acum Sebastian are 28 de ani și este compozitor de muzică clasică și profesor. A adus drujba electrică între instrumentele orchestrei simfonice și s-a remarcat drept un artist cu o muzică grea dar nonconformistă.

Cu o carte de vizită impresionantă, ce însumează deja peste 100 de creații, în sfera simfonică, dar și în zona de muzică de teatru sau de film, Sebastian Androne este și laureat al prestigioasei competiții International Film Music Competition de la Zürich (2018), dar și deținător al Premiului  I  oferit  de  International Choral Composition Competition din Japonia (2020).

La vîrsta de cinci ani a luat primele lecții de pian

Muzica sa a fost interpretată atât în Europa, cât și în afara acesteia, de către ansambluri precum Quator Diotima, Musicatreize, Tenso Chamber Choir și de către orchestre precum Shanghai Philharmonic, Filarmonica „George Enescu” și Tonhalle-Orchester Zürich. Artistul român a studiat în România, Franța, Marea Britanie și Elveția: la vîrsta de cinci ani a luat primele lecții de pian, la 11 ani a început să compună mici creații muzicale și la 15 ani, când a descoperit fascinat programele de compoziție pe calculator, a lucrat până la epuizare.

Tata a făcut Liceul de Muzică la Brașov, ca și mine, clarinet și pian. Mama a fost influențată de tata și a început să cânte, mai întâi cu chitara, era sufletul petrecerilor, și apoi a ajuns cântăreață de muzică populară. Ai mei s-au despărțit când eu aveam câteva lui, iar patru ani mai târziu tata a plecat în Franța.

Eu am rămas cu mama într-un apartament din Azuga unde locuiam cu bunicii și cu mătușa. Tata s-a specializat pe pian, ulterior pe acordeon, apoi a plecat în Franța iar acolo are mare succes cântând cafe-concert, pe Bateaux Mouche. Se descurcă”, spune Sebastian povestea sa de familie. Vom mai avea ocazia să îi relatăm „lunga poveste de viață”, deși este tânăr.

Vineri, 6 mai, de la 19.00, la Sala Radio, veți avea șansa de a asculta, în primă audiție în România, lucrarea lui Sebastian Androne intitulată Lan Huahua – The Dark Blue Flower (Lan Huahua – Floarea albastru închis), în interpretarea Orchestrei Naționale Radio și sub bagheta apreciatului dirijor Nicolae Moldoveanu. Evenimentul este inclus în stagiunea de muzică clasică prezentată de EBU – European Broadcasting Union și va ajunge astfel către un mare număr de ascultători ai posturilor de radio de pe întregul continent.

Povestea „Florii albastru închis”

Creată la comanda Conservatorului de Muzică din Shanghai, în parteneriat cu Filarmonica din același oraș, în cadrul proiectului cultural „Listening to China” („Ascultând China”), piesa lui Sebastian are la bază un cântec tradițional chinezesc despre Lan Huahua – personaj feminin al unei legende din folclorul chinez.

Tânăra rebelă se revoltă împotriva eticii feudale, cu prețul propriei sale vieți, aruncându-se de pe o stâncă atunci când tatăl său decide să o căsătorească împotriva voinței sale.

O poveste frumoasă și tristă totodată, pe care tânărul compozitor român o va înfățișa publicului, prin intermediul viziunii sale muzicale, la Sala Radio din Capitală.