22:48 • Sănătate
Toamna, cel mai bun sezon pentru întărirea imunității
Toamna este anotimpul ideal pentru întărirea sistemului imunitar pentru a face față provocărilor sezonului rece, care vine cu scăderea treptată a temperaturii și a luminii naturale diurne, cu risc mai mare de rino-faringite, gripă, Covid etc.
Și specialiștii au câteva sfaturi ușor de aplicat, necostisitoare, dar cu multiple avantaje.
- Alimentația bogată în fructe și legume, care să ne asigure necesarul de antioxidanți din: dovleac, cartofi dulci, pătrunjel, mere, pere, struguri, nuci. Este sezonul castanelor, care sunt o excelentă sursă de energie prin aportul de fibre și glucide. Bogate în fibre sunt și vinetele. Napii, varza, ardeii, feniculul și chiar spanacul sunt surse naturale de vitamina C. „Gutuile au 57 de calorii pe suta de grame, sunt pline de fibre, curăță tot tractul digestiv, sunt un aliment medicament”, ne reamintește medicul nutriționist Anca Hâncu. Dieta mediteraneeană cu carne slabă, pește gras, ulei de măsline, ouă este recomandată mai ales persoanelor active profesional și copiilor. Se spune că toamna este sezonul supelor creme: de dovleac, dovlecei, ciuperci, cartofi dulci etc. Pe lângă legumele de sezon, nutriționiștii ne sfătuiesc să adăugăm în supe… ghimbir, valoros pentru proprietățile lui antiinflamatorii. Este știut că inflamația este reacția naturală a organismului nostru la infecțiile de sezon. Or, dietele bogate în fructe, legume, semințe, nuci, condimente, cum este ghimbirul, combat inflamația și reduc riscul infecțiilor de sezon.
- Suplimente alimentare: vitamina D este esențială pentru a compensa lipsa de expunere la soare și pentru susținerea sistemului imunitar; zinc și vitamina C – o combinație perfectă pentru a lupta contra infecțiilor și a favoriza recuperarea după o eventuală gripă; omega 3 susține sistemul imunitar, combate oboseală și depresia la care sunt expune unele persoane în acest sezon.Medicul nutritionist Anca Hâncu subliniază că, în cazul suplimentelor alimentare, este indicat să consultăm medicul de familie, deoarece trebuie să fim atenți la doze (de exemplu, peste 150 mg/zi de zinc poate fi dăunător).
- Somnul este esențial pentru sistemul imunitar. După nopțile caniculare, obositoare, e timpul să dormim mai mult, adică să ajungem la cele opt ore de somn pe noapte. Pentru aceasta, adoptați un mic ritual: renunțați la ecrane cu o oră înainte de culcare, citiți ceva plăcut, beți o infuzie de mușețel și pulververizați ulei de lavandă în dormitor.
- Mersul pe jos sau pe bicicletă pentru a te bucura de toamnă. Zilnic, mergeți pe jos sau pe biciletă câțiva kilometri și admirați combinația de culori specifice acestui sezon. Astfel, vă stimulați sistemul imunitar prin expunerea la aer, ameliorați circulația sângelui, reduceți stresul, depresia și astenia de toamnă.
- Meditația de toamnă. Respiră ușor și profund. Concentrează-te asupra culorilor din jurul tău. Bucură-te de adierea vântului, de căldura blândă a soarelui, de liniștea din jurul tău. Meditația de toamnă stimulează creativitatea, atenuează tensiunile de la locul de muncă, neîmplinirile personale, te împacă cu tine însuți și te ajută să pui în mișcare proiecte noi.