Toate hotărârile de instaurare a stării de alertă, luate până în octombrie 2021, declarate ilegale

Curtea de Apel Bacău a anulat integral toate hotărârile privitoare la starea de alertă, până la nivelul lunii octombrie 2021. Este a cincea curte de apel din țară care ia această decizie, ultimele trei, în ordine cronologică, fiind deja anulate de Curtea de Apel București.

Toate cele 13 hotărâri care s-au pronunțat în acest sens până în momentul de față sunt nedefinitive, adică încă mai există posibilitatea de a fi schimbate. Însă ceea ca o consecință imediată și extrem de importantă este avertismentul public pe care îl constituie în momentul de față aceste 13 hotărâri, care în totalitate sau în parte au desființat deciziile de prelungire aproape la nesfârșit a stării de alertă.

Este un avertisment foarte sever pentru că de data aceasta nu mai este vorba de o hotărâre singulară, ci de nu mai puțin de Cinci curți de Apel din țară, din 15, care au spus că aceste hotărâri care au fost pronunțate încă de la începuturi, din mai 2020, sunt ilegale. Și în consecință, starea de alertă, cel puțin în concepția acestor 5 Curți de Apel, este ilegală. Ceea ce înseamnă că tot ceea ce s-a dispus în starea de alertă, de la amenzi până la contracte cu încredințare directă și bugete care s-au cheltuit degeaba, toate aceste lucruri sunt ilegale și cineva va trebui la un moment dat să plătească„, a declarat Gheorghe Piperea la Antena 3. 

În opinia acestuia, este greșit să considerăm că autoritățile pot fi absolvite de unele consecințe deoarece s-au confruntat cu o situație excepțională.

Faptul că există o criză sanitară foarte gravă nu înseamnă că măsurile pe care le iau autoritățile trebuie să fie ilegale și să acceptăm asta. 

Există 106 hotărâri ale CNSU anulate pentru că, pur și simplu, nu au fost publicate în Monitorul Oficial. Nu era nimic greu, complicat să știi că astfel de hotărâri care au caracter normativ trebuie publicate în Monitorul Oficial.

Faptul că există o criză, faptul că trebuie să existe un răspuns din partea statului – că de aia plătim taxe și impozite, inclusiv vaccinurile care s-au cumpărat – nu înseamnă că statul trebuie să încalce legalitatea. Pentru că dacă este așa înseamnă că toată lumea, de la simplu trecător pe stradă, cel care ține sau nu masca pe figură, la polițistul care te amendează pentru că așa are el chef, ar putea fi încurajați să nu respecte legea și hotărârile judecătorești”, a concluzionat avocatul.   

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Austria este una dintre țările care se opune ca România să adere la spațiul Schngen SURSA FOTO: https://www.schengenvisainfo.com/

Ce a cerut Austria ca România să intre în Spațiul Schengen

Refuzul categoric al Austriei de a intra România în Spațiul Schengen ascunde o mulțime de interese economice și financiare uriașe. Potrivit informațiilor noastre provenite din...