Tomata 2022: Subvenție pentru tomata timpurie, dar și pentru alte legume cultivate în ciclul doi de producție

Publicat: 05 dec. 2021, 12:17, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Tomata 2022: Subvenție pentru tomata timpurie, dar și pentru alte legume cultivate în ciclul doi de producție

După un an dezastruos pentru legumicultorii români, în mare parte determinat și de implementarea deficitară a Programul de susținere a cultivării de legume în spații protejate, acum, noul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, promite că în 2022 lucrurile vor sta cu totul altfel. În prima parte a anului, va fi susținută producția de tomate timpurii, urmând ca pentru ciclul doi de producție sprijinul să fie extins și la alte legume cultivate în sere și solarii, nu neapărat cele incluse în programul derulat în acest an.

“Vom da sprijin pentru tomate în spații protejate. Legumicultorii se gândesc la anul de culturi pentru 2022 și trebuie să știe că  vom da sprijin pentru tomate cultivate în spații protejate, tomate timpurii, astfel încât să avem pe piața românească roșii românești. Aceasta se face cu foarte multă energie și tocmai de aceea noi trebuie să compensăm pierderile fermierilor prin măsurile de sprijin prevăzute în actul normativ de stimulare a producției de roșii românești. Vor rămâne pentru ciclul doi și acele legume pe care noi vom considera necesar să le subvenționăm, nu cele care sunt în prezent în minimis, pentru că această HG a fost făcută fără să se țină cont de fermieri”, a declarat la Digi24 Adrian Chesnoiu.

El a mai precizat că vor fi întărite și controalele într-un sector, în care de-a lungul timpului au fost semnalate numeroase nereguli, în primul rând, legate de importurile de legume.

„Vom întări inspecția de stat în domeniul tehnic al calității, iar, pe de altă parte, avem planuri comune de acțiune cu Inspectoratul General al Poliției Române și cu cei de la vamă, astfel încât să putem să verificăm acele intrări de produse în țară care de multe ori nu sunt conform standardelor europene și nu respectă nici trasabilitatea și nici fiscalitatea la care este supus fermierul român. Dacă vrem să lucrăm pe o piață comună, noi suntem de acord, dar să lucrăm în condiții egale, condiții de concurență loială, nu să  ne trezim cu roșii din Turcia la subpreț pentru că tirul se închide, facturile se ascund și nu se mai plătesc taxele”, a mai afirmat Adrian Chesnoiu.

Probleme mari în 2021

Programul Tomata, lansat de către fostul ministru al Agriculturii Petre Daea în 2017, a fost extins, în acest an, de Adrian Oros cu alte patru legume – castraveți, vinete, ardei, varză, pe lângă tomate, transformându-se practic într-o măsură de susținere a producției de legume în spații protejate. Din păcate, însă, primul ciclu de producție, a fost ratat din cauza întârzierilor în ceea ce privește aprobarea actului normativ respectiv, aplicarea fiind amânată pentru toamnă. Nici în ciclul doi de producție lucrurile nu au stat mai bine, mulți producători rămânând cu producția nerecoltată din cauza prăbușirii prețurilor.

Dincolo de toate acestea, devine tot mai clar faptul că programul Tomata nu și-a atins scopul, acela de a micșora importurile, acestea continuând să crească de la un an la altul. Partea bună este însă că s-au mărit suprafețele de sere și solarii, chiar dacă cifrele sunt mai degrabă modeste. În prezent, România are o suprafață de 4.469 hectare de sere și solarii, din care serele reprezintă doar 207 ha.

Cât despre importurile de tomate, acestea se tot măresc. În perioada ianuarie – august 2021, s-a atins un volum de 69.149 de tone, în valoare de 85,2 milioane euro, în creștere cu 14,7% față de aceeași perioadă din 2020, potrivit datelor furnizate Puterea de Institutul Național de Statistică (INS). Valoric, însă, majorarea este de 21,4%. Cel mai mare avans a fost raportat pe relația cu Turcia- plus de 40%.

Principalii furnizori de tomate în primele opt luni au fost Turcia –  43 097 tone (40,3 milioane euro), urmată de Germania 8.770 tone (14,1 milioane euro), Spania – 5.322 tone (9,3 milioane euro), Olanda – 4.151 tone (11,5 milioane euro), Italia – 3.155 tone (4,2 milioane euro) și Belgia – 1.048 tone (2,3 milioane euro).