TOP 10 al celor mai puternice şi luxoase maşini electrice din lume

Publicat: 16 dec. 2023, 07:00, de Ovidiu Zară, în LIFESTYLE , ? cititori
TOP 10 al celor mai puternice şi luxoase maşini electrice din lume

Industria mașinilor electrice devine din pe zi ce trece mai puternică pe măsură ce noi modele intră pe piață, aducând cu ele tot felul de tehnologii noi și inovatoare. PUTEREA vă prezintă, în exclusivitate, TOP 10 al celor mai puternice şi mai scumpe maşini electrice care există la ora actuală pe planetă.

LOC 10 – LUCID AIR SAPPHIRE (200.000 lire sterline)
Prezentat ca un rival al Tesla Model S, LUCID AIR SAPPHIRE este cel mai puternic model al mărcii americane până în prezent, având un grup motopropulsor de 1234 CP, capabil să atingă 100 km/h în numai 1,89 secunde.
Performanța incredibilă a lui LUCID AIR SAPPHIRE este obținută prin adăugarea unui motor suplimentar pe puntea spate, ceea ce îl ajută să-și înfrunte rivalii de la Tesla și Mercedes.
LUCID AIR SAPPHIRE poate atinge o viteză maximă de 322 km/h şi are o autonomie de până la 627 km cu o singură încărcare.


LOC 9 – CADILLAC CELESTIQ (270.000 lire sterline)
Cadillac își propune să ofere propria interpretare a lui Rolls-Royce, cu sedanul CELESTIQ, un vehicul electric ultra-lux care nu seamănă deloc cu ceea ce a produs anterior cunoscuta marcă automobilistică. CELESTIQ este construit manual la fabrica companiei din Michigan (SUA), iar personalizarea este nelimitată.
Modelul dispune de un motor de 600 CP și dezvoltă un cuplu de 640 lb ft, ajutându-l să ajungă la 100 km/h în doar 3,8 secunde.


LOC 8 – ROLLS-ROYCE SPECTRE (330.000 lire sterline)
Legendara marcă britanică a scos pe piaţă anul trecut primul ROLLS-ROYCE SPECTRE, un model electric silențios, cu tracțiune integrală de 577 CP și un cuplu de 664 lb ft. Rafinat, lin și oferind o călătorie suplă la viteze mari, SPECTRE are o autonomie de până la 530 kilometri și poate fi încărcat până la 150 kW.
Preţul ROLLS-ROYCE SPECTRE poate atinge chiar şi 400.000 de lire sterline, în funcţie de personalizarea dorită.LOC 7 – DRAKO GTE (1 milion lire sterline)
Descris de producătorul DRAKO drept „cea mai puternică mașină GT făcută vreodată”, GTE este o mașină electrică cu patru motoare, de 1200 CP, care poate atinge o viteză maximă de 332 km/h în condiţiile în care transportă patru pasageri. Puterea este preluată de la o baterie de 90 kWh, care se află jos în șasiul GTE pentru un centru de greutate scăzut. Salonul electric al companiei americane beneficiază de cea mai recentă tehnologie, cum ar fi vectorizarea cuplului, despre care marca susține că poate regla puterea fiecărei roți de până la 1000 de ori pe secundă. Limitat la doar 25 de exemplare, GTE-ul ultra-rar are un preţ de 1 milion de lire sterline.

LOC 6 – HISPANO SUIZA CARMEN BOULOGNE (1,65 milioane lire sterline)
Modelul HISPANO SUIZA CARMEN BOULONGE, cel mai exclusivist model din gama Carmen, are cel mai bun design exterior, remarcabil datorită liniilor sale netede și a grilei frontale mari. BOULOGNE este alimentat de un motor electric de 1114 CP și dezvoltă o putere de 848 lb ft, permițându-i să sprinteze de la 0 la 100 km/h în mai puțin de 2,6 secunde. Bateria are formă de T și acționează ca un amortizor de masă reglat (TMD) care oferă stabilitate și reduce vibrațiile structurale. Autonomia modelului este de până la 402 kilometri cu o singură încărcare.


LOC 5 – DEUS VAYANNE (1,9 milioane lire sterline)
DEUS VAYANNE este cea mai puternică mașină sport electrică, care se mândrește cu o putere de 2.243 CP și dezvoltă un cuplu de 1475 lb-ft. Drept urmare, ea poate atinge 100 km/h în doar 1,99 secunde. Producătorul a anunţat că vor fi fabricate la nivel planetar doar 99 de unități.

LOC 4 – PININFARINA BATTISTA (1,9 milioane lire sterline)
Botezat după unul dintre designerii de automobile influenți în branşa auto, BATTISTA este o hipermașină electrică extrem de atrăgătoare, care dezvoltă o putere uimitoare de 1.874 CP. Acest fapt îi permite să atingă 100 km/h într-un timp extraordinar de rapid, de doar 1,86 secunde, făcând-o una dintre cele mai rapide mașini electrice comercializate astăzi în lume.
Modelul BATTISTA se află pe aceeași platformă electrică ca și mai scumpul NEVERA, dar este aproape identic în ceea ce privește performanța. Unde diferă BATTISTA este prin design, hypercarul având o estetică elegantă și joasă pentru o eficiență aerodinamică optimă.

LOC 3 – RIMAC NEVERA (2,5 milioane lire sterline)
NEVERA a avut un an extraordinar, stabilind 20 noi recorduri de accelerație în 2023, devenind cea mai rapidă mașină electrică de producție care a trecut pe circuitul Nurburgring.
Având 1.888 CP și dezvoltând un cuplu uimitor de 1.741 lb-ft, NEVERA atinge 100 km/h în doar 1,81 secunde și 300 km/h în 9,2 secunde. Modelul dispune de suficientă energie pentru excursii rapide, fiind echipat cu o baterie uriașă în formă de H de 120 kWh.


LOC 2 – LOTUS EVIJA (2,4 milioane lire sterline)
Compania din Hethel a parcurs cea mai mare transformare din istoria sa, trecând de la o marcă de mașini sport ușoare, la marca de vehicule electrice de performanță. Primul indiciu al viitorului electric al lui Lotus a venit sub forma modelului EVIJA, o hipermașină electrică îmbunătățită aerodinamic. Pentru 2,4 milioane de lire sterline, EVIJA are un motor cvadruplu de 2011 CP, care poate sprinta de la 0 la 100 km/h în mai puțin de 3 secunde, și poate atinge o viteză maximă de 350 km/h.LOC 1 – ASPARK OWL (2,5 milioane lire sterline)
ASPARK OWL cu patru motoare este cu certitudine cea mai rapidă mașină din lume, care accelerează de la 0 la 100 km/h în doar 1,72 secunde, graţie unui motor pe fiecare roată de 1985.
De asemenea, are una dintre cele mai mari viteze maxime dintre toate mașinile electrice: 415 km/h. Însă dincolo de performanțele sale nebunești, OWL poate face parcurge distanţa de 450 km cu doar o singură încărcare a bateriei.