Topul riscurilor în primul semestru al anului: incendii şi furturi din locuinţe

Topul riscurilor în primul semestru al acestui an a fost dominat de incendii şi furturi din locuinţe, la medii similare cu anii precedenţi, dar au fost înregistrate mai puţine inundaţii, arată datele instituţiilor oficiale din domeniu solicitate şi analizate de Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor (APPA).

Astfel, în primele 6 luni ale anului în curs, la nivelul naţional, au fost înregistrate 7.669 de infracţiuni de furt din locuinţe, conform datelor Inspectoratului General al Poliţiei Române – IGPR.

„Autorii de furturi din locuinţe ce acţionează prin escaladarea ferestrelor imobilelor vizează căi de acces facile, fapt ce poate duce la o vulnerabilitate mai ridicată a imobilelor situate la etaje inferioare sau la ultimul etaj al unei clădiri, au atras atenţia reprezentanţii IGPR. Pe linia furturilor din locuinţe comise prin efracţie, principalele modalităţi folosite de autori sunt forţarea căilor de acces (uşi sau geamuri) şi escaladare”, se arată în comunicatul transmis luni APPA.

De asemenea, datele Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) arată că, în perioada analizată, s-au înregistrat 27.483 de incendii în toată ţara, dintre care 4.195 s-au manifestat la locuinţe.

Potrivit sursei citate, principalele cauze generatoare de incendii la locuinţe în primul semestru din 2022 au inclus: coşuri de fum defecte sau necurăţate (40%), instalaţii electrice defecte sau improvizate (19%), mijloace de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (12%) şi fumatul (9%). Din cele 4.195 de incendii manifestate la locuinţe, 3.605 au afectat locuinţe de tip unifamilial (case de locuit) şi 590 le-au afectat pe cele de tip multifamilial (locuinţe în blocuri de locuit).

Cele mai multe incendii la locuinţe au fost înregistrate în lunile ianuarie (1.072) şi martie (993), iar judeţele cele mai afectate au fost Bucureşti – Ilfov (295), Suceava (259), Bacău (223) şi Prahova (195), au arătat datele IGSU.

În ceea ce priveşte inundaţiile, în primele 6 luni ale anului s-a intervenit în 348 de cazuri pentru limitarea/ înlăturarea efectelor inundaţiilor, judeţele cele mai afectate de acest tip de risc fiind Bucureşti – Ilfov (65), Dolj (32), Prahova (25) şi Hundeoara (24). În comparaţie cu perioada similară a anului trecut, se constată o scădere cu 71% a numărului intervenţiilor pentru limitarea/ înlăturarea efectelor inundaţiilor.

APPA menţionează că în urma unei analize a datelor disponibile pe site-ul Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), în prima jumătate a acestui an au avut loc 151 de seisme pe teritoriul României, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,7 grade pe scara Richter. Chiar dacă majoritatea cutremurelor au fost înregistrate în zona seismică Vrancea, au existat seisme şi în Dobrogea, Muntenia, Moldova, Banat sau Crişana. Cele mai multe au avut loc în luna iunie (29).

„Pentru al X-lea an consecutiv, campania naţională de informare „Luna Asigurărilor de Locuinţe” le reaminteşte românilor de importanţa asigurării propriei case. Astfel, pe întreaga durată a lunii octombrie, informaţiile de bază despre rolul şi beneficiile asigurărilor de locuinţe vor fi transmise alături de cele mai importante detalii pe care românii trebuie să le cunoască despre riscurile care le ameninţă casele şi despre ce pot face pentru a reduce cât mai mult apariţia şi efectele acestora”, transmite Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor în comunicat.

Obiectivele proiectului includ: creşterea gradului de conştientizare a românilor cu privire la pericolele la care le este expusă locuinţa, informarea românilor cu privire la formele de protecţie financiară pe care le oferă încheierea unei asigurări obligatorii sau facultative de locuinţă şi informarea românilor cu privire la măsurile de siguranţă pe care le pot lua pentru a reduce apariţia acestor riscuri şi, dacă apar, pentru a se proteja financiar de impactul lor.

Campania „Luna Asigurărilor de Locuinţe” este iniţiată de APPA şi se desfăşoară cu sprijinul PAID România, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România, FGA – Fondul de Garantare a Asiguraţilor şi UNSICAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România.

De asemenea, proiectul este realizat cu sprijinul unui număr de 24 de parteneri, respectiv societăţi de asigurare active pe piaţa românească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este candidatul AUR la șefia Consiliului Județean Maramureș

În deplasările sale prin țară, liderul AUR George Simion urmărește și identificarea unor candidați pentru alegerile locale, atât la primării, dar și la consiliile...
Justiție CCR

Surpriză: Cine sunt judecătorii pensionari respinși de CSM la examenul de...

Mai mulți magistrați pensionari s-au prezentat în urmă cu câteva zile la CSM la examenul de reîncadrare în sistem, însă nu a fost cu...