Tot mai multe țări impun măsuri stricte de călătorie. Motivul este apariția unei variante periculoase a coronavirusului

O nouă variantă de coronavirus, B.1.1.529, depistată în Africa de Sud, a obligat unele țări să ia măsuri stricte de călătorie.

Țările asiatice s-au grăbit să înăsprească restricțiile, vineri, după ce noua variantă de coronavirus, posibil rezistentă la vaccinuri, a fost detectată în Africa de Sud. Singapore și India au anunțat controale mai stricte la frontieră și testare COVID-19 mai riguroasă.

Varianta a fost găsită și în Botswana și Hong Kong, potrivit Agenției pentru Securitate a Sănătății din Marea Britanie. De asemenea, Marea Britanie a interzis temporar zborurile din Africa de Sud, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Lesotho și Eswatini începând de vineri.

De asemenea, guvernul japonez a decis să înăsprească controalele la frontieră pentru vizitatorii din Africa de Sud și din alte cinci țări africane.

Germania va declara Africa de Sud „zonă cu variante de virus”, vineri, a declarat o sursă a Ministerului Sănătăţii, citată de Reuters.

Decizia, care va intra în vigoare de vineri seara, impune companiilor aeriene să opereze zboruri doar cu cetățeni germani din Africa de Sud, potrivit sursei. Germanii care se întorc, chiar și cei care sunt vaccinați, vor trebui să stea 14 zile în carantină.

Israel, prima țară care a impus restricții

Premierul israelian, Naftali Bennett, a anunțat joi seara că Africa de Sud și câteva țări vecine au fost adăugate pe lista țărilor din zona roșie, interzicând practic israelienilor să călătorească în și din aceste țări, informează Haaretz

Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia și Eswatini au fost plasate pe lista „roșie”, alături de Africa de Sud. Oricine vine din oricare dintre aceste țări și nu este cetățean sau rezident israelian nu va avea voie să intre în țară.

Călătorilor israelieni care se întorc din aceste țări li se va ordona o carantină obligatorie de șapte zile într-o instituție de stat, indiferent de statutul de vaccinare, și vor putea să plece numai după două teste PCR negative. Pasagerii care refuză să se testeze vor trebui să rămână în carantină timp de 14 zile.

Londra

Ministrul britanic al sănătății, Sajid Javid, a declarat că începând de vineri, de la ora 12:00 GMT, șase țări vor fi plasate pe „lista roșie”, iar zborurile către Londra vor fi temporar interzise. Este vorba despre Africa de Sud, Namibia, Lesotho, Botswana, Eswatini și Zimbabwe.

Astfel, începând de vineri, de la ora 12:00, rezidenților din afara Marii Britanii și Irlandei li se va interzice intrarea în Anglia dacă au fost în cele șase țări în ultimele 10 zile.

Pe de altă parte, orice rezident britanic sau irlandez care sosește din aceste țări duminică, după ora 04:00, va trebui să stea în carantină într-un hotel, iar cei care se întorc înainte de această oră vor fi rugați să se izoleze la domiciliu.

Cei care s-au întors în ultimele 10 zile sunt rugați să facă un test PCR.

Un expert a descris varianta B.1.1.529 drept „cea mai gravă” pe care a văzut-o până acum și există îngrijorarea că are potențialul de a eluda sistemul imunitar, relatează BBC.

Varianta secvențiată în Africa de Sud are un număr semnificativ de mutații, „poate dublu față de numărul de mutații pe care l-am văzut în varianta Delta”, a spus ministrul britanic al sănătății.

Surse guvernamentale citate de The Guardian au declarat că varianta B.1.1.529 reprezintă „o amenințare cu potențial semnificativ la adresa programului de vaccinare, care trebuie protejat cu orice preț”. 

În Regatul Unit nu a fost detectat deocamdată niciun caz de contaminare cu nouă variantă a coronavirusului, dar Marea Britanie nu mai avea, din octombrie, o listă „roșie” cu țări vizate de restricții de călătorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole