Tot mai puțini pensionari în Botoşani. Care este motivul

Numărul pensionarilor din Botoşani a scăzut semnificativ în primul semestru al acestui an, pe fondul creşterii numărului deceselor în rândul beneficiarilor de pensii, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP), Ioan Buzilă.

Scăderea se înregistrează atât în ceea ce priveşte pensiile din sectorul de stat, cât şi cele din sectorul agricol.

La sfârşitul semestrului I din 2022, în Botoşani erau 87.499 pensionari, în condiţiile în care la aceeaşi dată a anului trecut erau 90.673 beneficiari de pensii. Din totalul celor 87.499 pensionari, 76.539 sunt beneficiari de pensii de stat şi 10.960 beneficiari de pensii agricole, potrivit datelor CJP Botoşani.

 “Numărul pensionarilor este fizic în scădere, din cauză că intrările sunt mai puţine decât ieşirile din sistem. În anii 90-91, au intrat la noi în sistem treizeci şi ceva de mii de persoane. Acele persoane se apropie acum de vârsta de 85-90. Este o vârstă înaintată şi apar decesele”, a afirmat Buzilă.

În acelaşi timp, numărul de cereri noi privind acordarea drepturilor de asigurări sociale a scăzut în primul trimestru din acest an faţă de prima jumătate a anului trecut de la 4.539 la 3.645, unul dintre factori fiind creşterea vârstei de pensionare la femei.

CJP Botoşani achită, lunar, pensii de asigurări sociale în valoare de 617,6 milioane de lei, valoarea medie a acestora fiind de 1.410 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...