Tot mai puțini români cer împrumuturi pentru case și terenuri Băncile au înăsprit condițiile de creditare în 2023

Publicat: 09 iun. 2023, 07:10, de Florentin Lucaniuc, în ECONOMIE , ? cititori
Tot mai puțini români cer împrumuturi pentru case și terenuri Băncile au înăsprit condițiile de creditare în 2023

Datele BNR de la finalul primului trimestru al 2023 arată că băncile au înăsprit puternic condițiile de creditare pentru sectorul real, IMM-uri și persoane fizice.

În cazul populației, cererea pentru credite de locuințe și terenuri a scăzut, iar cea pentru creditele de consum a fost moderat mai ridicată. Estimările pentru trimestrul următor indică o continuă scădere a numărului de credite.

În T1 2023, instituțiile de credit din România au înăsprit standardele de creditare pentru toate categoriile de împrumuturi acordate sectorului real (industria energetică, agricultură, transport, industrie alimentară, precum și serviciile publice).

Conform sondajului BNR, evoluția a fost influențată de așteptările privind situația economică generală, deciziile de politică monetară, și de situația actuală sau așteptată a capitalului băncii. Pentru al doilea trimestru al anului 2023 aproape două treimi din băncile comerciale care dețin 80% din cota de piață din România anticipează că, deși cererea de credit pentru IMM-uri și corporații să nu înregistreze modificări semnificative, creditele pentru locuințe și terenuri să se reducă din ce în ce mai mult.

Persoanele fizice și IMM-urile evită din ce în ce mai mult împrumuturi noi

Instituțiile de credit din România au continuat ciclul de înăsprire a standardelor de creditare pentru împrumuturi acordate companiilor și persoanelor fizice pentru al patrulea trimestru consecutiv.

Ads

Factorii care au contribuit la înăsprirea standardelor de creditare autohtone în T1 2023, conform instituțiilor de credit respondente sunt așteptările privind situația economică generală, de politică monetară și prudențială ale BNR, situația actuală sau așteptată a capitalului băncii și riscul asociat industriei în care activează compania.

Băncile au indicat o înăsprire a standardelor de creditare în primul trimestru al anului și pentru creditele garantate cu ipoteci asupra imobilelor comerciale. Primele solicitate pentru creditele mai riscante, precum și costurile creditării, altele decât dobânzile sunt principalele cauze ale reticenței oamenilor în a contracta credite imobiliare. Cerințele de colateral/garanții, clauzele contractuale, și termenele maxime de scadență adaugă la povara deciziei, conform sondajului publicat de BNR.

Cererea de credite pe termen lung pentru corporații a scăzut cu 21%, iar IMM-urile au contractat cu 13% mai puține împrumuturi față de finele anului 2022. În următoarea perioadă BNR se așteaptă la o continuă scădere a cererii de credite pentru IMM-uri cu încă 14 procente.

Ads

Împrumuturile către sectorul energetic sunt considerate cele mai riscante de către bănci

Din punct de vedere al ramurilor de activitate, instituțiile de credit consideră că riscul de credit a crescut în primul trimestru al anului pentru 7 din cele 10 sectoare evaluate cu 15%, deși procentul net s-a redus pentru 5 dintre acestea. Cel mai riscant sector este considerat, în continuare, cel energetic, urmat de industrie, construcții, tranzacții imobiliare, agricultură, transport și comerț.

De asemenea, băncile au considerat că riscul de credit s-a menținut relativ constant pentru sectoarele turism, intermedieri financiare și alte servicii.

Condiții mai aspre de creditare pentru locuințe și terenuri. Prețul pe metru pătrat a rămas constant

În T1 2023, băncile au înăsprit standardele de creditare pentru populație, atât pentru împrumuturile contractate în vederea achiziției de locuințe și terenuri, cât și pentru cele destinate consumului.

Băncile din zona euro au indicat o nouă înăsprire puternică a standardelor de creditare în primul trimestru al 2023 pentru creditele imobiliare și într-o măsură mai moderată pentru cele destinate consumului. Pentru ambele categorii de credite, înăsprirea a fost determinată de creșterea percepției riscului și de scăderea toleranței la risc a băncilor. Cererea de credite pentru locuințe s-a menținut pe un trend descendent, pe fondul ratelor de dobândă în creștere, al deteriorării perspectivelor privind piața imobiliară și al diminuării încrederii consumatorilor.

Ads

Aproximativ două treimi din instituțiile de credit au considerat că prețul pe metru pătrat al unei locuințe a rămas constant în T1 2023, în timp ce restul indică o majorare moderată. Așteptările pentru următorul trimestru sunt de menținere a prețului mediu, conform a 92,8 la sută dintre bănci. Totodată, băncile susțin că în al doilea trimestru al anului, creditele acordate populației își vor păstra nemodificate standardele de creditare.

Datele indică faptul că cererea de credite pentru achiziționarea locuințelor și terenurilor a scăzut de la moderat la substanțial conform BNR, iar pentru următoarele trei luni așteptările cu privire la cererea de credite ipotecare arată că cererea se va reduce și mai mult.

Sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populației este efectuat trimestrial de BNR în lunile ianuarie, aprilie, iulie și octombrie. Are la bază un chestionar transmis primelor 10 bănci alese după cota de piață aferentă creditării companiilor și populației. Aceste instituții dețin aproximativ 80% din creditarea acestor sectoare.