Totul despre certificatul digital pentru Covid-19

Publicat: 11 iun. 2021, 18:44, de Raluca I. Heroiu, în ESENȚIAL , ? cititori
Totul despre certificatul digital pentru Covid-19

Certificatul digital european pentru Covid-19 va fi operaţional în România de la 1 iulie. Documentul are rolul de a facilita călătoriile în Uniunea Europeană (UE).

Certificatul digital Covid – 19  va fi emis gratuit și ar trebui să fie disponibil în de la data de 1 iulie.

La solicitarea Parlamentului European, Comisia a promis 100 milioane de euro pentru ca statele membre să ofere acces facil la teste PCR celor care au nevoie frecvent de testare – muncitori transfrontalieri ori studenți.

Europarlamentarii Ramona Strugariu și Marian-Jean Marinescu, au explicat, în cadrul unei conferințe de presă, că documentul nu este discriminatoriu.

Conferinţa de presă online pe tema certificatului digital, organizată de Biroul Parlamentului European în România, poate fi urmărită AICI.

Certificatul digital, adoptat oficial în UE

Parlamentul European a aprobat, miercuri, definitiv certificatul digital al UE privind COVID-19, pentru a facilita călătoriile în interiorul Uniunii Europene. Documentul se va aplica de la 1 iulie 2021 pentru o perioadă de 12 luni. Deţinerea certificatului nu va fi o condiţie prealabilă pentru a putea beneficia de libertatea de circulaţie, au transmis reprezentanții legislativului european.

Eurodeputaţii au adoptat noile reglementări referitoare la certificatul COVID-19 cu 546 voturi pentru, 93 împotrivă şi 51 abţineri (cetăţenii Uniunii Europene) şi cu 553 voturi pentru, 91 împotrivă şi 46 abţineri (resortisanţi ai ţărilor terţe), conform Digi24.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, certificatul va fi emis gratuit de autorităţile naţionale şi va fi disponibil în format digital sau pe suport de hârtie şi va include şi un cod QR. Documentul va dovedi că deţinătorul a fost vaccinat, s-a vindecat în urma infectării sau a obţinut recent un rezultat negativ la testul COVID-19. În practică, va fi vorba de trei certificate distincte. Se introduce un cadru comun la nivelul Uniunii pentru a asigura interoperabilitatea certificatelor şi capacitatea de a le verifica în întreaga Uniune Europeană.

Certificatul va putea fi descărcat de trei categorii de persoane:

  • persoane care s-au vaccinat împotriva COVID-19
  • persoane care au trecut prin boală – prezența unui test PCR pozitiv nu foarte îndepărtat
  • absența infectării în acest moment dată de un test PCR negativ