Trădarea, singurul adevăr care dăinuie în PNL: Cine i-a întors spatele lui Cîțu în doar 6 luni

Publicat: 05 apr. 2022, 07:47, de Narcis Popescu, în POLITICĂ , ? cititori
Trădarea, singurul adevăr care dăinuie în PNL: Cine i-a întors spatele lui Cîțu în doar 6 luni

Autorii puciului din PNL care s-a soldat cu demisia lui Florin Cîțu, cu numai șase luni în urmă, la Congresul din 25 septembrie, îl ridicau în slăvi pe acesta cu exprimări pe care astăzi le-ar vrea uitate. Puterea.ro vă prezintă cum și-au schimbat discursul cei care l-au făcut președintele partidului pe Cîțu, pe care tot ei l-au debarcat.

Răfuială între foștii aliați

În linii mari, reproșurile care i s-au adus lui Cîțu sunt similare cu cele care, acum șase luni, îl aveau ca țintă pe Ludovic Orban: luarea unor decizii fără consultări, pierderea contactului cu „baza” partidului și sabotarea guvernului. Luptele intestine dintre liberali nu fac decât să confirme oportunismul, prefăcătoria și, de ce nu, ticăloșia, majorității politicienilor.

Pe de altă parte, nici Florin Cîțu nu merită compătimit. „Echipa câștigătoare”, care l-a făcut șef de partid pentru ca tot această să-l dea jos, s-a constituit sub oblăduirea sa, din oameni în care avea încredere. Pe lângă naivitate, lui Cîțu i se pot imputa și încălcările promisiunilor care i-au făcut pe delegați să-i dea votul la congresul precedent: de atunci liberalii s-au aliat cu social-democrații, iar în loc să devină primul partid în opțiunile electoratului, acum PNL se bate pentru locul 2 cu cei de la AUR.

Iulian Dumitrescu, fostul „pilon” al lui Cîțu

Printre liderii complotiștilor care l-au împins pe Cîțu să demisioneze este prim-vicepreședintele Iulian Dumitrescu. Iată ce spunea acesta la Congresul din 25 septembrie 2021: „Are Florin Cîțu calități? Multe! De exemplu, a riscat pentru Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, și-a riscat cariera politică pentru cei aproape 1.300 de primari liberali. Așa se comportă un lider adevărat. Felicitări, Florin Cîțu, pentru curaj!”

Acum este printre cei care i-au tras preșul de sub picioare fostului lider al PNL, însă acum șase luni spunea că „eu sunt unul dintre pilonii lui Florin Cîțu”. Cei cu stomacul mai tare pot urmări discursul de atunci al lui Dumitrescu în clipul de mai jos:

„Pilonul” Dumitrescu a comparat recent alegerea dintre Cîțu și Orban cu cea din turul II al prezidențialelor din 2000. „La Congresul de anul trecut am fost, din păcate, într-un fel de poveste Iliescu-Vadim, pe care sper să nu mai trăim vreodată în Partidul Naţional Liberal. Între două rele am ales răul cel mai mic”, a spus senatorul.

Lucian Bode, de la „om de viziune” la „pariu riscant”

Un alt membru al conjurației împotriva lui Cîțu este prim-vicepreședintele Lucian Bode, același ins care își justifica sprijinul pentru candidatura lui Florin Cîțu la șefia PNL astfel:

„Partidul are nevoie în fruntea lui de un bun economist și de un om hotărât să-și folosească toată energia pentru succesul guvernării. Florin Cîțu are calitățile necesare pentru a fi președintele PNL: e om de viziune și om de echipă, e un lider echilibrat și unificator.”

Dup șase luni, în ochii lui Bode, Cîțu nu mai era unificator, ci un pariu riscant. „Cred că cea mai mare greşeală a unui om politic cu responsabilităţi de conducere este să lase în planul doi munca de partid, să uite de baza partidului, să neglijeze problemele şi propunerile venite de jos în sus (…) Îmi doresc moderaţie, îmi doresc echilibru, nu pariuri riscante.”

Florin Cîțu, spaima comisarilor UE

Un alt prim-vicepreședinte implicat în debarcarea lui Cîțu a fost Rareș Bogdan, chiar dacă acesta a fost mai rezervat în a-i duce critici publice fostului președinte al PNL. S-a limitat doar să-i mulțumească pentru faptul că a demisionat înainte să fie înlocuit prin congres. Probabil Rareș Bogdan nu a uitat elogiile nemăsurate pe care i le aduce lui Cîțu la congres așa că a evitat să vină cu critici prea dure. Prezentăm totuși o parte din ditirambii de acum șase luni ai europarlamentarului:

„Niciun premier al României nu a făcut ce a făcut cu el dând cu pumnul în masă în fața Ursulei von der Leyen, a comisarului Dombrovskis, a comisarului Gentiloni pentru ca România să primească cele mai mari alocări pentru infrastructură prin PNRR.”

Sau: „Omul ăsta a lucrat la Banca Noii Zeelande, la Banca de Investiții de la Luxemburg, are studii în Statele Unite, la Frankfurt, este un om pregătit să conducă această țară. Cine vreți să conducă un guvern, un partid care să investească, să facă reforme? Floriiin Cîțuu va fi primul-ministru, va fi președintele acestui partid.”