Tradiții și superstiții de Anul Nou! Ce nu trebuie să faceți în noaptea de Revelion

Publicat: 30 dec. 2020, 14:05, de Mădălina Bălăceanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Tradiții și superstiții de Anul Nou! Ce nu trebuie să faceți în noaptea de Revelion
Mesaje de Anul Nou: Impresionează-i pe cei dragi cu cele mai frumoase urări de Revelion

Cu toții așteptăm să lăsăm anul 2020, cel al pandemiei de coronavirus, în spate. A mai rămas o zi până vom trece în anul 2021, unul în care sperăm ca lumea să combată pandemia de coronavirus și să ne reîntoarcem la normalitatea dinainte de decembrie 2019. Mâine este Revelionul, iar românii au diferite tradiții și superstiții pentru această zi importantă.

Astfel, în noaptea care face trecerea intre ani, fiecare țară are anumite superstiții legate de Anul Nou. Conform tradiției, în România, în noaptea de Anul Nou românii trebuie să facă foarte mult zgomot pentru a alunga toate spiritele rele. Mai mult, anumite persoane își pun o căpățână de usturoi în buzunare pentru a fi feriți de spiritele rele.

O altă superstiție de Revelion, conform Calendarulortodox.ro, este aceea conform căreia atât în ultima zi din an, cât și în prima zi din an, este bine să nu facem cheltuieli și să nu aruncăm nimic din casă, nici măcar gunoiul, fiindcă așa aruncăm și norocul.

Tradiții și superstiții de Anul Nou: Fără datorii

De asemenea, oamenii nu trebuie să aibă nicio datorie atunci când trecem în noul an, altfel, aceștia vor avea datorii tot anul.

Totodată, se spune că prima persoană care va intra în casa noastră în prima zi din an ne va influența tot anul. Potrivit traditiei, persoanele cu parul blond sau roscat aduc ghinion in timp ce cele brunete aduc noroc. De asemenea, daca prima persoana care intra in casa este barbat, anul va fi plin de noroc, in timp ce daca femeile intra primele, acesta va fi plin de ghinion.

Se mai spune că fetele nemăritate pun în Ajunul Anului Nou un fir de busuioc într-un vas cu apă, o ramură de măr și un ban. Dimineața ele ar visa bărbatul cu care se vor căsători.

De asemenea, la miezul nopții, ușa casei trebuie să fie deschisă, pentru a permite anului vechi să iasă și a celui nou să intre.

Mai nou, românii au preluat din afară și obiceiul cu sărutul sub vâsc. Dacă în noaptea dintre ani îndrăgostiții se sărută sub vâsc, ei vor avea parte de dragoste tot anul.

Tradiții și superstiții de Anul Nou: De ce se mănâncă pește

Batranii spun ca la trecerea dintre ani este bine ca fiecare persoana sa poarte o haina noua dar si ceva rosu, ori o alta culoare vesela pentru a atrage toate energiile pozitive.

Se mai spune că în noaptea de Anul Nou nu avem voie să dormim. Cine nu va putea rezista, va fi somnoros tot anul. O alta datina spune ca in Ajunul Anului Nou trebuie sa ai mereu in buzunar cateva boabe de grau, pentru a fi ferit de foamete tot anul. De asemenea, trebuie sa ai si bani in buzunar pentru ca noul an sa nu te prinda sarac.

Tradiții și obiceiuri de Anul Nou: Nu plângeți în prima zi a anului

În noaptea dintre ani este bine să mâncăm pește, pentru a ne asigura o trecere lină și ușoară a anului ce urmează. Pe de alta parte, carnea de pasare este aducatore de ghinion. Acest lucru se datoreaza faptului ca pasarile de scurte scormonesc pamantul si il imprastie, fapt corelat cu imprastierea prosperitatii si a binelui din casa.

In noaptea dintre ani dar si pe 1 ianuarie nu se plânge. Conform traditiei, persoanele care plâng în prima zi a anului vor avea un an plin cu evenimente triste.

Cel mai important, în noaptea dintre ani este bine să ne punem mereu o dorință.