Tragedie aviatică: s-a prăbușit una din legendele celui de-Al Doilea Război Mondial

Publicat: 26 mai 2024, 08:18, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
Tragedie aviatică: s-a prăbușit una din legendele celui de-Al Doilea Război Mondial

O tragedie a lovit comunitatea aviației și a istoricilor aviației, când un avion Spitfire, aparținând formației de zbor de comemorare a Bătăliei Angliei, s-a prăbușit într-un câmp din apropierea stației RAF Coningsby, în Lincolnshire. Accidentul a avut loc sâmbătă după-amiază, în jurul orei 13:20 BST, provocând moartea pilotului, potrivit oficialilor.

Contextul accidentului

Serviciile de urgență au fost chemate la locul accidentului, într-un câmp de lângă Langrick Road, Coningsby. Într-o declarație emisă de RAF, se precizează că avionul implicat în accident face parte din zborul de comemorare a Bătăliei Angliei, bazat la RAF Coningsby.

Investigații în curs

O investigație cuprinzătoare va fi efectuată și nu vom specula cu privire la cauza prăbușirii”, se arată în declarația RAF. Reprezentanții RAF au exprimat profundul regret față de pierderea pilotului și au transmis condoleanțe familiei acestuia. „Cu mare tristețe trebuie să confirmăm decesul unui pilot RAF într-un tragic accident în apropierea RAF Coningsby astăzi. Familia pilotului a fost informată și cerem ca intimitatea lor să fie respectată în această perioadă dificilă”, se mai menționează în declarație.

Reacții și condoleanțe

Printre cei care și-au exprimat regretul și au adus un omagiu pilotului s-au numărat și Prințul și Prințesa de Wales. Într-un mesaj postat pe contul lor de pe platforma X, aceștia au transmis: „Incredibil de trist să auzim vestea din această după-amiază de la RAF Coningsby. Gândurile noastre sunt alături de cei dragi pilotului, de Zborul de Comemorare a Bătăliei Angliei și de întreaga familie RAF. W & C.”

Detalii suplimentare și măsuri de siguranță

Poliția din Lincolnshire a confirmat că avionul s-a prăbușit într-un câmp de lângă Langrick Road, care se află pe perimetrul stației RAF. În urma incidentului, au fost instituite restricții de circulație în jurul zonei Dogdyke Road și Sandy Bank, iar șoferii au fost sfătuiți să evite zona pentru a permite echipelor de intervenție să-și desfășoare activitatea.

Importanța RAF Coningsby și zborul de comemorare a Bătăliei Angliei

RAF Coningsby este baza zborului de comemorare a Bătăliei Angliei (BBMF), o formație care operează mai multe avioane istorice, inclusiv șase Spitfire-uri, două Hurricane-uri, un Lancaster, un C47 Dakota și două avioane Chipmunk folosite pentru antrenamente. Aceste avioane sunt pilotate de membri activi ai echipajelor RAF și sunt un simbol important al istoriei aviației britanice.

Așadar:

Accidentul de sâmbătă este o pierdere tragică nu doar pentru familia pilotului și pentru RAF, dar și pentru comunitatea pasionaților de aviație și istorie. În timp ce investigațiile continuă pentru a determina cauzele exacte ale prăbușirii, rămâne amintirea unui pilot dedicat și a unui avion care simbolizează curajul și sacrificiul piloților din Bătălia Angliei.