Transapuseana, cel mai scump drum județean din România

Primii 43 km din cei 78 km din drumul județean 107I din judeţul Alba, care traversează Munţii Apuseni, vor fi recepţionați pe 15 decembrie. Modernizarea cu fonduri UE a DJ 107I este cea mai mare investiţie pe un drum judeţean din România și totalizează 73 de milioane de euro.

Primul tronson din DJ 107I este aproape finalizat. Denumit iniţial Transalpina de Apuseni, DJ 107I va purta numele de Transapuseana, iar autorităţile judeţene din Alba fac demersuri pentru ca denumirea să devină marcă protejată.  Modernizarea DJ 107I este cea mai mare investiţie pe un drum judeţean din România, cu o valoare totală a proiectului de peste 73 de milioane de euro, proiect în mare parte finanţat din fonduri europene. Drumul Transapuseana are o lungime totală de 78 de kilometri și face legătura între municipiul Aiud (Autostrada A10) şi zona Bucium – Abrud (DN 74).

Pe tronsonul 1 au fost finalizate lucrările de consolidări, podurile şi podeţele dalate, rigolele pentru drenarea apelor pluviale, marcajul rutier (cu excepţia zonei Aiud) şi turnarea ambelor straturi de asfalt, mai puţin în zona în care se lucrează la Aiud. La ora actuală, se mai lucrează doar la amplasarea de indicatoare rutiere, borne kilometrice şi podeţe de acces, ca urmare, pe 15 decembrie lotul va putea fi dat în folosință. La lotul 2 al Transalpinei de Apuseni/Transapuseana se lucrează la 7 din totalul de 13 poduri şi s-au finalizat în proporţie de 90% lucrările de consolidări.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole