Transelectrica a finalizat o investiție de peste 60 milioane lei pentru consolidarea securității energetice naționale

Publicat: 31 mai 2022, 19:00, de Aurel Drăgan, în ESENȚIAL
Transelectrica a finalizat o investiție de peste 60 milioane lei pentru consolidarea securității energetice naționale
Transelectrica

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a finalizat procesul de retehnologizare a Staţiei Electrice de Transformare 220/110 kV Hăşdat (judeţul Hunedoara), o investiţie de peste 60 de milioane de lei, realizată din fonduri proprii, potrivit unui comunicat al companiei.

Lucrările, demarate în anul 2018, au fost executate de Asocierea Siemens Energy – Tempos Serv, lider de asociere fiind Siemens Energy.

Retehnologizarea Staţiei de 220/110 kV Hăşdat, pusă în funcţiune în anul 1970, a avut drept scop aducerea instalaţiilor la un nivel de siguranţă şi fiabilitate corespunzător zonei din punct de vedere energetic, prin utilizarea tehnologiilor moderne utilizate pe plan mondial. Investiţia va contribui la creşterea calităţii serviciului de transport al energiei şi la creşterea siguranţei în alimentarea consumatorilor racordaţi la reţeaua electrică de transport, precizează reprezentanţii companiei.

Retehnologizarea nivelurilor de tensiune de 220 kV şi 110 kV creează premisele reducerii costurilor cu mentenanţa, precum şi pentru monitorizarea şi diagnoza de la distanţă a echipamentelor.

Staţia 220/110 kV Hăşdat este o staţie importantă în cadrul Sistemului Energetic Naţional şi în mod deosebit pentru zona centrală a Transilvaniei şi a Văii Jiului, având în vedere că asigură alimentarea unor staţii de 110/20 kV, din gestiunea distribuitorului de energie electrică, staţii din care se alimentează consumatori extrem de importanţi din zonă.

De asemenea, la nivelul de 220 kV se asigură preluarea în sistem a energiei produse de Centrala Hidroelectrică Retezat, aparţinând Hidroelectrica.

Retehnologizarea Staţiei Electrice de Transformare 220/110 kV face parte dintr-un amplu plan investiţional de modernizare şi dezvoltare a reţelei electrice de transport, cu o valoare de aproximativ 5 miliarde de lei pentru următorii 10 ani.

Transelectrica gestionează şi operează o reţea de peste 9.000 de kilometri de linii electrice aeriene de înaltă tensiune (400 kV, 220 kV şi 110 kV) şi 81 de staţii electrice de transformare pe teritoriul întregii ţări.