Transelectrica a înregistrat un profit net de 152 milioane lei în primele nouă luni

Transelectrica a înregistrat în primele nouă luni ale anului o îmbunătățire a profitabilității comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, profitul brut din activitatea de exploatare a consemnat o creștere de 114 milioane lei, în principal pe fondul reducerii costurilor operaționale.

Segmentul activităților cu profit permis

Pe zona principală a activităților de bază (transport și dispecerizare SEN) în primele nouă luni ale anului compania a înregistrat o scădere de 3% a veniturilor, determinată în principal de scăderea cu 6% a veniturilor de transport și a altor venituri pe piața de energie, provenită din diminuarea cu 4% a cantității de energie electrică livrată consumatorilor, scădere datorată impactului generat de pandemia COVID-19.

„Contextul anului 2020 este unui dificil, dar în calitate de Operator de Transport și de Sistem (OTS), Transelectrica a implementat măsuri de urgență pentru atenuarea impactuluiCOVID-19. Prin măsurile dispuse în intervalul ianuarie-septembrie 2020 compania a asigurat continuitatea activității în condiții de siguranță și a obiectivelor companiei”, se arată în comunicatul Transelectrica.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cantitatea totală de energie electrică transportată s-a diminuat cu aproximativ 1,8 TWh (39,48 TWh în primele luni din 2020 față de 41,29 TWh în 2019) concomitent cu scăderea cheltuielilor privind consumul tehnologic propriu, cheltuieli care au fost mai mici cu suma de 39,7 milioane lei (19%) datorită prețului mediu al energiei achiziționate de pe Piața de echilibrare care a scăzut semnificativ cu aproape 25%, în contextul unor dezechilibre ale Transelectrica în sens contrar dezechilibrelor PRE CIGA Energy. Astfel, soldul dezechilibrelor a ajuns la circa jumătate față de anul precedent.

Segmentul activităților cu profit zero

Transelectrica a înregistrat o creștere financiară de 107 milioane lei în primele nouă luni, comparativ cu pierderea de 26 milioane lei de anul trecut, pe fondul gestionaării eficiente a resurselor disponibile în conturile companiei. Între ianuarie – septembrie 2020, veniturile din serviciile de sistem tehnologice au înregistrat o creștere de 7% (502 milioane lei față de 470 milioane lei anul trecut), creștere determinată de majorarea tarifului aprobat de ANRE pentru aceste servicii, în condițiile diminuării cantității de energie electrică livrată consumatorilor, concomitent cu scăderea cu 15% a cheltuielilor pentru serviciile de sistem tehnologice (422 milioane lei în primele nouă luni ale anului față de 497 milioane lei în 2019).

Profitul net al companiei s-a ridicat la 152 milioane lei în primele trei trimestre, în creștere de la 74 milioane lei în aceeași perioadă a anului trecut. Veniturile totale ale companiei au fost de 876 milioane lei, în scădere de la 907 milioane lei anul trecut.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Tavan prabusit peste o pensionara intr-un supermarket din Bucuresti

Tavan prăbușit peste o pensionară într-un supermarket din București. Femeia a...

Incident șocant într-un supermarket din Capitală, acolo unde o parte din tavan s-a prăbușit peste clienți! O femeie de 70 de ani a ajuns...

Hidroelectrica, lăsată fără bani! 1 miliard de euro ajung la bugetul...

Cea mai valoroasă companie a statului va rămâne fără bani de investiții pentru că tot profitul va trebui să-l dea acționarilor, așa cum au...