Transelectrica investește 270 milioane lei pentru consolidarea rețelei din zona Moldovei

În contextul tranziției energetice și al integrãrii în Sistemul Electroenergetic Național a energiei produse din surse regenerabile, CNTEE Transelectrica SA deruleazã investiții masive pentru consolidarea Rețelei Electrice Transport și adaptarea acesteia pentru atingerea obiectivelor europene. 

O axã importantã a acestei strategii investiționale este întãrirea infrastructurii energetice din zona Moldovei, care contribuie la evacuarea energiei regenerabile din Dobrogea. În prezent, în aceastã parte a țãrii, se aflã în proces de modernizare și retehnologizare stații importante precum: Stâlpu, Focșani Vest, Smârdan, Munteni, Bacãu Sud și Roman Nord, investiții însumate de peste 270 de milioane de lei.

Sistemul de transport al energiei electrice joacã un rol esențial în tranziția cãtre o economie bazatã pe energie curatã, cu emisii scãzute de carbon. Planurile noastre de dezvoltare sunt aliniate și în curs de aliniere cu obiectivele de stat asumate de România la nivel european în acest sens. Transelectrica are în derulare un amplu program investițional pentru pregãtirea rețelei în vederea integrãrii cât mai multor surse de energie curatã, în condiții de siguranțã și de continuitate în alimentare a consumatorilor. Una dintre direcțiile principale de dezvoltare în acest sens este consolidarea rețelei electrice de transport din zona Moldovei, unde avem mai multe investiții în curs, o parte dintre ele urmând sã fie încheiate pânã la sfârșitul anului. Monitorizãm în permanențã și îndeaproape progresele din șantiere și avem o colaborare continuã cu toți contractorii care s-au angajat sã realizeze aceste lucrãri extrem de importante pentru viitorul sectorului energetic, motiv pentru care nu ne permitem întârzieri sau blocaje în executarea lucrãrilor„, susține Cãtãlin Nițu, președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA, dupã o vizitã de lucru în teren pentru verificarea stadiului lucrãrilor derulate în stațiile Stâlpu, Focșani Vest, Smârdan și Munteni.

Modernizarea și retehnologizarea stațiilor din zona Moldovei este coordonatã cu proiecte de construire a unor noi linii electrice aeriene de înaltã tensiune, precum LEA 400 kV Cernavodã – Stâlpu, proiect cu o cofinanțare europeanã de peste 27 de milioane de euro, și LEA 400 kV Gutinaș – Smârdan, o investiție cu finanțare europeanã prin POIM de peste 33 de milioane de euro care va securiza alimentarea zonei Moldovei prin creșterea capacitãții de transport a energiei dinspre Dobrogea.

Obiectivul de investiții „Stația Electricã 400 kV Stâlpu” face parte din clusterul „Linia Internã dintre Cernavodã și Stâlpu” și include construirea unei noi stații de 400 kV prin care se va asigura conectarea Liniei Electrice Aeriene (LEA) 400 kV Cernavodã-Stâlpu. Lucrãrile derulate în Stația Stâlpu au o valoare de peste 58 de milioane de lei, urmând a fi încheiate în cursul anului viitor.

Totodatã, Stația 400/110/20 kV Smârdan va asigura racordarea noii Linii Electrice Aeriene de 400 kV dintre Gutinaș și Smârdan. Proiectul de retehnologizare are o valoare de peste 107 milioane de lei și urmeazã sã fie finalizat în cursul anului 2024.

În același timp, modernizarea Stațiilor Bacãu Sud și Roman Nord, o investiție de peste 38 de milioane de lei ce va fi finalizatã în cursul acestui an, completeazã proiectul major al Axului 400 kV Moldova.

O altã lucrare importantã pentru creșterea siguranței în alimentare a consumatorilor din zona de sud a Moldovei, care are termen contractual de finalizare partea a doua a acestui an, este modernizarea Stației Focșani Vest, o investiție de peste 22 de milioane de lei. Tot în acest an, urmeazã sã fie încheiate și lucrãrile de retehnologizare a Stației Munteni, o investiție de peste 45 de milioane de lei care va contribui la crearea condițiilor de acces la rețeaua de transport al energiei electrice atât a unor noi producãtori de energie regenerabilã, cât și a unor noi mari consumatori din zona Moldovei centrale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

recunoaștere facială

Amazon prelungeşte interdicţia pentru poliţie de a folosi Rekognition

Amazon prelungeşte interdicţia pentru poliţie de a folosi software-ul său de recunoaştere facială Rekognition, o tehnologie controversată din cauza riscurilor de discriminare, relatează AFP. Gigantul...

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...