Transnistria vrea independența față de Republica Moldova

Ministerul de Externe al regiunii autonome Transnistria a transmis astăzi pe site-ul oficial un comunicat de presă prin care cere recunoașterea suveranității și independenței.

Separatiştii de la Tiraspol au solicitat Chişinăului iniţierea unui dialog cu Transnistria „în scopul unei reglementări civilizate definitive a relaţiilor, bazate pe existenţa paşnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal cuprinzător”, după ce Republica Moldova a decis să depună o cerere de aderare la Uniunea Europeană, relatează vineri portalul Deschide.md. Potrivit administraţiei de la Tiraspol, depunerea cererii de aderare a avut loc fără a ţine cont de opinia regiunii transnistrene, dar şi în afara cadrului consultărilor.

„Ignorarea completă a discuţiei asupra acestei probleme în formatele de negociere existente pune capăt procesului de soluţionare şi necesită o formalizare juridică internaţională urgentă”, se arată într-un comunicat al aşa-zisului minister de externe de la Tiraspol.

Transnistria este o parte din Republica Moldova, controlată de armata rusă

Tiraspolul susţine în acelaşi text că decizia autorităţilor moldovene „înseamnă disponibilitatea de a transfera suveranitatea Republicii Moldova către organele supranaţionale de la Bruxelles şi trecerea la utilizarea militaro-politică şi economică finală a teritoriului Republicii Moldova de către Occident’. În acest sens, separatiştii au solicitat ‘părţii moldoveneşti’ să iniţieze un dialog cu Transnistria „în scopul unei reglementări civilizate definitive a relaţiilor bazate pe existenţa paşnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal cuprinzător”. „’Facem apel la Naţiunile Unite, la OSCE, la mediatori şi observatori în procesul de negociere, la comunitatea internaţională în ansamblu cu cererea de a recunoaşte realitatea care există de mai bine de treizeci de ani sub forma transnistrenilor. Republica Moldova trebuie să asigure respectarea dreptului poporului transnistrean la autodeterminare şi să stabilească relaţii diplomatice cu Transnistria”, susţin separatiştii, conform Agerpres.

Este vorba despre referendumul din 1991 şi 2006. În ambele cazuri, plebiscitul nu a fost recunoscut de către alte state, notează Deschide.md. La fel, în 2008 şi 2010, Transnistria a trimis scrisori către ONU, solicitând recunoaşterea independenţei şi făcând referire la evenimentele din Kosovo. Totodată, în aprilie 2014, Transnistria s-a adresat Moscovei cu o cerere privind recunoaşterea independenţei regiunii ca urmare a anexării Crimeei de către Rusia. Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat joi, 3 martie, cererea de aderare la Uniunea Europeană.

Transnistria este o parte din Republica Moldova, controlată de armata rusă. Acolo se află mari depozite de armament ale rușilor și multă tehnică militară, inclusiv avioane. Potrivit analiștilor, acest subiect al independenței Transnistriei este un pericol major și poate duce la un război extins și aproape imposibil să mai fie controlat.

  1. Există surse din interior care susțin că Putin are ochii îndreptați spre România sau Moldova.
    Harta flagrantă a invaziei a împărțit Ucraina în patru secțiuni, unde liniile de atac pe care le evidențiase au fost deja executate de Rusia, cu excepția a ceea ce părea a fi un atac planificat asupra statului separatist al Republicii Moldova, Transnistria , prin portul Ucrainei Odesa, a menționat jurnalistul belarus Tadeusz Giczan.
    Transnistria 500.000 de oameni trăiesc într-o țară care nu există.

    Transnistria este de dimensiunea lui Dallas , Texas. Amplasat între Moldova și Ucraina, are o populație de puțin sub 500.000 de locuitori care vorbesc în mare parte rusă.

    Și în ochii lumii, nu există oficial.

    Cândva, Transnistria a făcut parte din Moldova, dar în 1990 și-a declarat independența după căderea Uniunii Sovietice și alianța Moldovei cu România. A fost un scurt război, cu aproximativ 1.500 de victime, care s-a încheiat într-un fel de impas.

    Transnistria a rămas independentă de Moldova, dar nu este recunoscută oficial ca națiune proprie. Nu face parte din nicio altă țară și totuși nu este o țară în sine. Banii ei sunt complet inutili în afara granițelor sale, pașapoartele sale inutilizabile.

    Ai merge acolo?

    La fel ca Cuba și chiar și Coreea de Nord înaintea acesteia, Transnistria a devenit un punct fierbinte de turism pentru călătorii în căutarea aventurii care doresc să se întoarcă în timp. Plimbați-vă prin unul dintre orașele Transnistriei și veți da peste statui ale lui Lenin și mândria afișare a icoanelor comuniste.

    În Transnistria, Uniunea Sovietică este vie și bine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...