Transplant dublu de plămâni, o soluție în unele cazuri de cancer pulmonar

Publicat: 20 mart. 2023, 19:15, de Magda Marincovici, în Internațional , ? cititori
Transplant dublu de plămâni, o soluție în unele cazuri de cancer pulmonar

Chirurgii de la Northwestern Medicine din Chicago au efectuat cu succes transplanturi duble pulmonare în cazul a doi pacienți diagnosticați cu cancer în stadiul 4. Ambii pacienți sunt bine transmite, NBC News.

Atunci când cancerul se extinde de la un plămân la celălalt și nu răspunde la tratamentele standard, inclusiv la radio și chimioterapie, pacienții rămân fără opțiune terapeutică. Este și cazul lui Albert Khoury din Chicago.

În vârstă de 55 de ani, el a fost diagnosticat cu cancer pulmonar la începutul anului 2020. Inițial, tumorile erau localizate într-un singur plămân. Deși a urmat două serii de chimioterapie, cancerul s-a extins și la celălalt plămân, marcând etapa a 4-a de evoluție a bolii.

Albert Khoury a povestit că i s-a spus să-și petreacă timpul cu frații săi, deoarece mai are doar câteva luni de trăit.

Dar în septembrie 2021, Khoury a fost primul pacient cu cancer pulmonar în stadiul 4 care a beneficiat de un transplant dublu de plămâni.

Ulterior, un al doilea pacient cu cancer la ambii plămâni, a beneficiat de un transplant dublu pulmonar. Este vorba despre Tannaz Ameli, în vârstă de 65 de ani.

Dacă toate opțiunile au fost epuizate, abia atunci se ia în calcul această soluție, a spus dr. Ankit Bharat, șeful compartimentului chirurgie toracică și directorul Institutului Northwestern Medicine Canning.

Echipa lui Bharat a avut o abordare diferită în aceste două cazuri.

 Medicii au procedat la extirparea simultană a celor doi plămâni afectați de neoplasm și înlocuirea cu plămâni sănătoși. Astfel, chirurgii au redus semnificativ riscul migrației celulelor canceroase.

Această soluție nu este aplicabilă în cazul tuturor pacienților diagnosticați cu cancer pulmonar în stadiul 4, ci doar celor la care boala s-a extins la ambii plămâni, fără metastaze în altă zonă a organismului.  În cadrul programului Northwestern Medicines Double Lung Replacement and Multidisciplinary Care (DREAM)  se intenționează monitorizarea primilor 75 de pacienți care au primit un transplant de plămâni dublu. Ceea ce va ajuta ca și alte centre să poată efectua acest tip de transplant.

Bharat a subliniat că sunt posibile unele recidive ale cancerului, dar apreciază că, în majoritatea cazurilor, acest tip de transplant le va permite pacienților să scape de cancer.