Transportatorii vor plăti taxă pe kilometru, nu pe interval de timp

Transportatorii rutieri vor achita taxa în funcție de distanța parcursă și nu de perioadă, cum se întâmplă în prezent. Modificarea sistemului de taxare se va aplica în reţeaua de Drumuri Naţionale şi Autostrăzi și este impusă de o Directivă Europeană.

Conform ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, a fost o condiţie pentru finanţarea proiectelor de infrastructură prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Vor plăti per kilometru parcurs, nu pe timp. În momentul de faţă, fie că îţi iei pentru camion o rovinietă pe o zi, pe o săptămână, e pe timp; pe viitor, vor plăti pentru distanţa parcursă. În felul acesta vor plăti mai corect costul drumului, drumurile nu sunt gratis. Aşa cum sunt ele în România şi totuşi reţeau de autostrăzi creşte”, a declarat Drulă la Radio România Actualități.

Acesta susține că trebuie regândit și sistemul de taxare pe calea ferată.

Pe de altă parte, trebuie să ne gândim şi la competiţia cu sectorul feroviar, care trebuie corectată. În sectorul feroviar, un tren de marfă plăteşte 13 -14 lei pe kilometru parcurs.  

Cât despre rovinieta care va rămâne pentru traficul uşor, cred că şi aici putem vorbi despre o ajustare de tarif doar în momentul în care ieşim din pandemie”, a spus Drulă, potrivit RRA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...