Transportul feroviar de călători se schimbă la față. Licitație pentru 23 de locomotive electrice de mare putere

Publicat: 15 mai 2025, 21:00, de Marian Apipie, în Transporturi , ? cititori
Transportul feroviar de călători se schimbă la față. Licitație pentru 23 de locomotive electrice de mare putere
Foto: Facebook Locomotive Românești

Transportul feroviar de călători se schimbă încet, încet la față o data cu achzițiile făcute. Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a contractat 37 de rame electrice de lung parcurs de la Alstom, alte 29 de rame vor fi furnizate de Pesa, iar acum și-a îndreptat atenția și spre locomotive. Cele 19 locomotive pe care compania craioveană Softronic le modernizează pentru CFR Călători (foto sus) nu vor fi singurele noutăți de pe șine. Patru locomotive modernizate de Softronic circulă deja, însă ARF mai vrea și alte locomotive noi.

Transportul feroviar de călători va avea o cu totul altă față peste câțiva ani, dacă vor fi duse la capăt toate contractele de achiziție de material rulant. Chiar astăzi, Autoritatea pentru Reformă Feroviară a demarat o nouă licitație privind achiziția a 23 locomotive electrice noi cu sisteme ERTMS, destinate transportului feroviar de călători, și achiziționarea serviciilor de mentenanță și reparații, necesare funcționării în condiții optime de siguranță și confort a respectivelor locomotive.

Locomotivele trebuie să fie capabile să circule cu o viteză maximă de 160 km/h și să tracteze până la 16 vagoane de călători

Potrivit anunțului de participare, locomotivele trebuie să fie capabile să circule cu o viteză maximă de 160 km/h și să tracteze până la 16 vagoane de călători. „Locomotivele electrice vor fi utilizate pe rutele aflate sub contractele de servicii publice (CSP) atribuite în mod competitiv operatorilor de transport feroviar de călători în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr.1370/2007 și cu prevederile legislației din România“, se arată într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a ARF.

Transportul feroviar de călători se schimbă la față. Licitație pentru 23 de locomotive electrice de mare putere

Perioada de mentenanță și reparații este de 20 ani, iar în cadrul acesteia sunt incluse:

  • serviciile necesare funcționării respectivelor locomotive electrice, conform cerințelor specificate în Caietul de Sarcini;
  • instruirea personalului în ceea ce privește exploatarea, operarea locomotivelor electrice și aplicațiilor software;
  • transportul, asigurarea, punerea în funcțiune, asistența tehnică în perioada de garanție.

„Astfel, contractul de achiziţii are prevăzută o clauză de revizuire, respectiv posibilitatea suplimentării perioadei de mentenanţă cu încă 20 ani, fără organizarea unei proceduri competitive, prin încheierea unui act additional“, explică Autoritatea pentru Reformă Feroviară.

Transportul feroviar de călători se schimbă la față. Contractul pentru cele 23 de locomotive ajunge până la 1,5 miliarde lei fără TVA

Valoarea estimată a contractului de achiziție este cuprinsă între 1.105.768.000 și 1.572.654.000 lei, fără TVA, inclusiv serviciile de reparații și mentenanță pe durata de viață a locomotivelor electrice.

Finanțarea proiectului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile, prin Fondul pentru Modernizare, și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.

Durata contractului/contractelor aferente cantităților comandate va fi de 275 luni. Criteriul de atribuire este dat de cel mai bun raport calitate-cost.

Factorii de evaluare şi pondere a acestora sunt:

  • 70% Componenta financiară;
  • 30% Componenta calitate, din care:

12% – programul de livrare;

8% – disponibilitatea locomotivelor electrice în perioada de garanție și în perioada de mentenanță;

5% – capacitatea locomotivelor electrice de comandă Push-Pull, în funcție de produsul ofertat;

5% – autonomia locomotivelor fără a fii conectată la firul de contact, pentru a executa manevre pe liniile neelectrificate.

Orice operator economic are dreptul de a participa la procedura de atribuire în calitate de ofertant individual ori în comun cu alţi operatori economici, inclusiv în forme de asociere temporară constituite în scopul participării la procedura de licitaţie.

„Procedura de licitație deschisă va fi disponibilă ofertanților calificați din orice țară, fără restricții pozitive sau negative pentru nici unul dintre furnizori, cu respectarea legislației specifice la nivel european“, a mai precizat ARF. Termenul de depunere a ofertelor este 19 iunie 2025.

Citește și: Începe construcția celui mai important drum expres din România! E veriga lipsă din Via Carpathia