Tranzacții de închiriere în scădere, în primul trimestru, pe piața birourilor

Volumul tranzacțiilor de închiriere pe piața birourilor din București s-a ridicat în primul trimestru al anului 2021 la 48.000 de metri pătrați, în scădere cu 9% față de perioada similară a anului precedent, când pandemia Covid-19 era încă la debut în Europa, relevă datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Totuși, față de cea de-a doua parte a anului precedent, când piața a înregistrat o activitate redusă a tranzacțiilor de închiriere, cu o scădere anuală a volumului tranzacționat de 40%, se observă primele semne de stabilizare. Ponderea contractelor de reînnoire a fost de 29%, față de o medie anuală de 45% în 2020. Mai mult, ponderea contractelor de preînchiriere a crescut de la 20% la 46%, ceea ce arată faptul că unele companii și-au creionat politica de lucru post-pandemie.

În ceea ce privește livrările, în primul trimestru al anului au fost finalizate clădirile Campus 6.2, parte a proiectului Campus 6 dezvoltat de Skanska în zona Politehnica, și Millo Offices, realizat de Forte Partners în centrul Bucureștiului, cu o suprafață cumulată de aproape 30.000 mp. Comparativ, în primul trimestru al anului 2020 au fost date în folosință în București spații noi de birouri cu o suprafață de 79.000 de metri pătrați. Cu toate acestea, livrările din acest an vor fi peste nivelul din 2020, când au fost finalizate proiecte de 155.000 mp, ținând cont că până la finalul anului în curs sunt așteptați aproximativ 220.000 de metri pătrați.

Stoc de 2,98 milioane mp

Stocul comercial (destinat închirierii) de clădiri de birouri din București se ridică la circa 2,98 milioane de metri pătrați, alte imobile cu o suprafață de aproximativ 150.000 de metri pătrați fiind ocupate de către proprietari, în vreme ce proiecte cu o suprafață totală de 370.000 de metri pătrați se află în construcție, fiind programate pentru livrare în perioada 2021-2023.

În acest context, rata de neocupare (contractuală) a spațiilor se situează la 13,5%, remarcându-se o diferență semnificativă între spațiile de clasa A (10,7%) și cele de clasa B (22,1%). Deși asistăm la o revenire etapizată a angajaților la birou, gradul de utilizare a rămas la un nivel scăzut, de 40% – 50%.

Printre cele mai importante proiecte de birouri aflate în construcție sunt One Cotroceni Park, J8 Office Park, Globalworth Square, U Center, Miro Offices, Țiriac Tower, Dacia One, Equilibrium II, @Expo sau Sema London & Oslo, dezvoltatorii având semnate contracte de preînchiriere pentru circa 60% din spații.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Miere (Foto: PxHere)

Mierea importată din afara UE, la control

Analizele pentru mierea importată din afara UE ar urma să fie efectuate în cadrul unui laborator de referinţă la nivel naţional. Aceasta este concluzia...

Prefectul de Prahova îi face concurență lui Iulian Dumitrescu la preşedinţia...

Virgiliu Nanu, preşedintele PSD Prahova și prefectul județului, îi face concurență lui Iulian Dumitrescu, acuzat de corupţie şi aflat sub control judiciar, la preşedinţia...