Tranzitul de gaze naturale prin conductele din Ucraina s-a dublat, în ultima lună. Rușii continuă să plătească

Publicat: 23 mart. 2022, 09:07, de Viorela Pitulice, în ECONOMIE , ? cititori
Tranzitul de gaze naturale prin conductele din Ucraina s-a dublat, în ultima lună. Rușii continuă să plătească
energie gaze conducte țevi

Rusia transportă mai multe gaze naturale prin conductele care traversează Ucraina, în condițiile în care tranzitul de gaze s-a dublat pe măsură ce companiile energetice s-au grăbit să facă achiziţii după invazie, și plăteşte în continuare toate sumele datorate pentru tranzitul gazelor spre Europa, arată Bloomberg.

La unele puncte de frontieră, livrările zilnice de gaze naturale ruseşti au crescut cu peste 50%, comparativ cu minimele atinse în luna ianuarie. Importurile de gaze din Rusia, principalul furnizor al Europei, au devenit mai ieftine decât achiziţionarea de pe piaţa spot, iar Rusia plăteşte în continuare în valută pentru tranzitul gazelor prin Ucraina, a declarat Yuriy Vitrenko, directorul general de la NJSC Naftogaz Ukrainy, compania naţională de petrol şi gaze din Ucraina.

Gupul Gazprom plăteşte anual aproximativ două miliarde de dolari pentru tranzitul gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei, potrivitunor declarații ale reprezentanților Naftogaz Ukrainy.

O situaţie ciudată pentru decidenţii europeni, care au impus mai multe runde de sancţiuni Moscovei, în încercarea de a lipsi Guvernul lui Vladimir Putin de lichidităţile de care are nevoie pentru a finanţa invazia.

În plus, guvernele europene au promis că îşi vor reduce dependenţa de gazul rusesc și vor menţine în funcţiune, pentru o perioadă mai lungă decât se preconiza anterior, centralele  nucleare şi pe cărbune, iar, în același timp, vor fi majorate importurile de gaze lichefiate şi gaze naturale din ţări precum SUA şi Qatar.

Ce s-a întâmplat imediat după invazie

Livrările de gaze ruseşti spre Europa au atins, în primele 48 de ore de la debutul invaziei, cel mai ridicat nivel de după luna decembrie. Grupul rus Gazprom PJSC susţine că aceasta se datorează noilor comenzi venite de la clienţii europeni, astfel că după două luni de pauză, au fost reluate şi livrările printr-o altă mare conductă care trece prin Belarus şi Polonia şi ajunge în Germania, potrivit Bloomberg.

Majorarea importurilor din Rusia reflectă lipsa de opţiuni cu care se confruntă clienţii europeni în acoperirea cererii pe termen scurt, precizează analiştii de la JPMorgan Chase & Co.

Firma Naftogaz a cerut Europei şi aliaţilor săi să pună într-un cont escrow plăţile pentru livrările de energie ale Rusiei, până când Putin îşi retrage trupele din Ucraina, ceea ce ar  limita şi mai mult finanţarea de care dispune Moscova într-un moment în care navele încărcate cu ţiţei şi cereale din Rusia încep să revină pe piaţă.