Tratament contra obezității care și-a dovedit eficacitatea

Grupul farmaceutic american Eli Lilly a publicat joi rezultatele unui nou studiu clinic, care confirmă că molecula sa tirzepatida, deocamdată aprobată în SUA doar contra diabetului, ar ajuta și la scăderea în greutate, transmite AFP.

Aceste rezultate deschid calea unei posibile autorizații pentru acestui medicament din partea Agenției americane a medicamentelor (FDA) în special pentru persoanele obeze.

Studiul a fost efectuat pe un lot de peste 900 de persoane supraponderale sau obeze și diagnosticate cu diabet de tip 2. Medicamentul se administrează o dată pe săptămână sub forma unei injecții.

Persoanele care au primit cea mai mare doză au scăzut în greutate în medie cu 15,6 kg (reducerea masei corporale cu 15,7%) în aproximativ un an și jumătate (72 de săptămâni).

Efectele secundare au fost din zona gastro-intestinală: diaree, vărsături, greață.

Datorită acestor rezultate, Eli Lilly estimează să finalizeze cererea de autorizare a moleculei pentru pacienți obezi sau supraponderali ”în următoarele săptămâni” și se așteaptă la o acțiune de reglementare până la sfârșitul anului 2023.

În primul test clinic – rezultatele au fost publicate într-o revistă de știință în iunie 2021 – au fost incluse persoane obeze sau supraponderale, dar care nu sufereau și de diabet. Rezultatele au indicat o scăderea în greutate și mai importantă, respectiv cu 21%.

Tirzepatida imită un hormon gastro-intesinal (GLP-1) care activează receptorii din creier care au rolul să regleze pofta de mâncare.

Din mai 2022, când a primit autorizația FDA, medicamentul este comercializat sub numele de Mounjaro pentru persoanele suferinde de diabet de tip 2.

Totuși, unii medici americani îl prescriu, chiar dacă încă nu este autorizat pentru scăderea în greutate, persoanelor care doresc să slăbească, deși nu au diabet.

În SUA, aproximativ 40% dintre adulți suferă de obezitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...